Danski zasuk v levo

Na parlamentarnih volitvah socialdemokrati prejeli četrtino glasov

Objavljeno
05. junij 2019 21.35
Posodobljeno
05. junij 2019 21.59
Danske social demokrate je do zmage na parlamentarnih volitvah pripeljala Mette Frederiksen. Foto: Fabian Bimmer Reuters
Na današnjih parlamentarnih volitvah na Danskem so glede na vzporedne volitve zmagali socialni demokrati. Stranka pod vodstvom Mette Frederiksen naj bi glede na rezultate vzporednih volitev dobila 25,3 odstotka podpore, poroča nemška tiskovna agencija dpa

Liberalno stranko Venstre dosedanjega premierja Larsa Lekkeja Rasmussena so prehiteli za 4,4 odstotne točke. Zmago socialnih demokratov so sicer napovedovale že javnomnenjske raziskave.

To je že tretja skandinavska država, ki se je v zadnjem letu obrnila v levo. Danski volilci so se s tem uprli varčevalnim ukrepom prejšnje vlade.

Postopek oblikovanja vlade je na Danskem podoben kot v Sloveniji. Stranka z največ glasovi na volitvah praviloma dobi prva možnost oblikovati vlado. Levo usmerjen blok strank bo imel po prvih ocenah 94 sedežev v 179 - članskem parlamentu. Zdajšnja koalicija naj bi zbrala 81 glasov.

Največji udarec je kot kaže doživela danska nacionalistična ljudska strank, ki je rezultatih vzporednih volitev izgubila več kot polovico sedežev v parlamentu.