Davos: »Zdaj moramo oblikovati prihodnost«

V ospredju Davosa tudi okoljevarstvo.
Fotografija: Princ William in David Attenborough sta opozorila na okoljske probleme. FOTO: Arnd Wiegmann Reuters
Odpri galerijo
Princ William in David Attenborough sta opozorila na okoljske probleme. FOTO: Arnd Wiegmann Reuters

V švicarskem Davosu se je začelo zasedanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), ki velja za eno najvplivnejših konferenc na svetu. Ustanovitelj WEF Klaus Schwab je v uvodnem nagovoru pozval k mednarodnemu sodelovanju, ki po njegovih besedah predstavlja rešitev za globalne izzive. »Zdaj moramo oblikovati prihodnost,« je poudaril.

Nekateri mladih družbeni in okoljevarstveni aktivisti, ki predsedujejo letošnjemu srečanju, so sicer opozorili, da bi bilo bolj smiselno govoriti o konkretnih dejanjih za reševanje težav, kot so migracije in podnebne spremembe.
Podnebne spremembe sicer so na dnevnem redu. Okoljevarstvo je v govoru izpostavil tudi novi brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki sicer v Davosu opravičuje svojo zmago na volitvah v Braziliji, ki je bila, tako Bolsonaro, v ekonomski, politični in moralni krizi.

Pohvalil je svoj kabinet in ministra za pravosodje, ki je tarča mednarodnih kritik. Napoveduje novo Brazilijo, očiščeno organiziranega kriminala. Vabi na turistično destinacijo; pravi, da imajo največ gozda in obdelovalnih površin na svetu in da so država, ko najbolj pomagajo ohranjanju okolja.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro FOTO: Arnd Wiegmann Reuters
Brazilski predsednik Jair Bolsonaro FOTO: Arnd Wiegmann Reuters


»Kritiki bi se lahko veliko naučili od nas,« se otepa stigme, da njegova vlada zanemarja okoljske standarde. Predvsem pa znižujejo davke in ustvarjajo nova delovna mesta in napovedujejo, da bo Brazilija po enem mandatu med 15. najboljšimi ekonomijami za sodelovanje. Odprli bodo ekonomijo, predvsem pa podjetjem s tehnologijo, ki bi jim pomagali ohranjati okolje.
 

​Kaj pa pravijo Američani?


Ameriški zunanji minister v svojem video nagovoru v Davosu opozarja, da so ljudje zavrnili tradicionalno politiko, dokaz so brexit, izvolitev Macrona v Franciji, vzpon petih zvezd v Italiji, Bolsonaro v Braziliji in Trump v ZDA. Ljudje so zavrgli stare politike. Nove patriotske politike bazirajo na narodih in narodi rabijo obrambne zidove, pravi Pompeo.

V ZDA je gospodarska rast preko triodstotna, čeprav so vsi govorili, da dve je odstotna limit za Ameriko. Rastejo tudi plače in število zaposlenih. Znižujejo davke in oživljajo gospodarstvo. Potegnil je vzporednice med Severno Korejo in Iranom in napovedal, da bodo še stopnjevali pritisk proti tem državam. S Kitajsko vzpostavljajo novo ravnotežje. Pompea skrbi kitajski način tehnološkega tekmovanja, zato pravi, da je treba določena pravila upoštevati v obeh državah. V Davosu bi morali obe delegaciji nadaljevati pogovore o trgovinski vojni, a ameriške delegacije, zaradi zapleta z nepotrditvijo proračuna, ni tu.

Komentarji: