Dečki po rešitvi hoteli čokolado in kruh, a so trenutno na »medicinski dieti«

Eden od fantov je imel ob prihodu iz jame nizek srčni utrip, dva pa nepravilnosti na pljučih.
Fotografija: Dečke so takoj po rešitvi prepeljali v bolnišnico. FOTO: Vincent Thian/Ap
Odpri galerijo
Dečke so takoj po rešitvi prepeljali v bolnišnico. FOTO: Vincent Thian/Ap

Bangkok – Iz tajske jame Tam Luang so v zadnjih dveh dneh rešili osem dečkov, ki so jih s helikopterjem nemudoma odpeljali v 20 minut oddaljeno bolnišnico. Zdravniki so glede njihovega zdravstvenega stanja optimistični, dečki se dobro počutijo, so veseli in družabni. Težko čakajo, da vidijo in objamejo starše. 

Ker jim zaradi dolgotrajne izpostavljenosti temi in mrazu grozijo različne okužbe, so jih cepili proti steklini in tetanusu ter opravili vrsto preiskav – podrobno so jim pregledali kri, pljuča, oči in srce, zanemarili pa niso niti psihološkega pregleda, je poudaril zdravnik Jesada Čokedamrongsuk iz tajskega ministrstva za javno zdravje. 

Dejal je, da bi dečki lahko staknili leptospirozo ali melioidozo. Melioidoza je akutna ali kronična bolezen, ki je lahko tudi smrtna, povzroča pa jo bakterija vrste Burkholderia pseudomallei, prisotna v endemičnih področjih jugovzhodne Azije in Avstralije v prsti in površinskih vodah. Za leptospirozo obolevajo (tudi) ljudje, ki se kopajo v onesnaženi vodi, v hujših oblikah pa povzroči krvavitve in miokarditis, hudo jetrno in ledvično okvaro, pljučno hemoragijo ali vnetje možganske opne oziroma meningitis. 


Nepravilnosti na pljučih in rane, vročine na srečo nimajo


»Ko je v nedeljo iz jame prispela prva skupina dečkov, so bile temperature nizke. Dva od rešenih sta kazala nekaj nepravilnosti na pljučih, eden od njiju je imel rano na desnem gležnju. Na srečo pa četverica ni imela povišane telesne temperature in se zdaj dobro počuti. Dvojici so sicer preventivno kljub temu dali antibiotike,« je dejal Čokedamrongsuk. 

Druga skupina fantov, ki so jih včeraj pripeljali v bolnišnico, je sicer v boljši fizični kondiciji kot prva četverica, je dejal vodja reševalnih enot Narongsak Osatanakorn, kar je sicer v nasprotju z njegovo predhodno izjavo – da bodo namreč najprej rešili bolje pripravljene oziroma močnejše dečke.

Po rešitvi so si zaželeli čokolado in kruh, a bodo morali na to še malce počakati. FOTO: Ap
Po rešitvi so si zaželeli čokolado in kruh, a bodo morali na to še malce počakati. FOTO: Ap



Včeraj rešeni dečki so stari med 12 in 14 let, ob prihodu v bolnišnico so bili premraženi, eden od njih je imel nizek srčni utrip. Čeprav so fantje izrazili željo po obilni hrani, jim zdravniku (še) ne morejo ustreči. ker so bili brez hrane skoraj 10 dni, imajo trenutno prilagojen jedilnik – jedo povečini razredčeno kašo. Kljub njihovi želji po čokoladi, kruhu in mesu bodo na dobrote morali še nekoliko počakati. 

Mali pacienti so v ločenih sobah, nositi morajo sončna očala, da se oči počasi privadijo na svetlobo. Govorijo normalno, vročine nimajo, a bodo v bolnišnici kljub temu ostali še najmanj teden dni. Zaradi možnosti okužb so v karanteni, starše so jim dovolili videti skozi steklo, morda pa bodo že danes lahko z njimi govorili vsaj po telefonu.

Imen rešenih fantov še vedno niso (javno) razkrili, a Guardian navaja, da je v jami najmlajši, 11-letni Čanin Wiboonrunreung.

Komentarji: