Dediči Michaela Jacksona tožijo HBO za 100 milijonov dolarjev

Tožbo utemeljujejo z mnenjem, da dokumentarec, ki govori o Jacksonovi spolni zlorabi otrok, krši klavzulo iz zelo stare pogodbe, podpisane s HBO.
Fotografija: Film Leaving Neverland, ki temelji na pričevanjih Wada Robsona in Jamesa Safechucka – oba pripovedujeta o tem, kako ju je Michael Jackson spolno zlorabljal, ko sta bila dečka –, ne pušča nobenih dvomov, so zapisali novinarji in kritiki. FOTO: Fred Greaves/Reuters
Odpri galerijo
Film Leaving Neverland, ki temelji na pričevanjih Wada Robsona in Jamesa Safechucka – oba pripovedujeta o tem, kako ju je Michael Jackson spolno zlorabljal, ko sta bila dečka –, ne pušča nobenih dvomov, so zapisali novinarji in kritiki. FOTO: Fred Greaves/Reuters

Dediči Michaela Jacksona so zaradi dokumentarca Leaving Neverland proti HBO vložili astronomsko tožbo, poroča mednarodni tisk. Producente filma na temo Jacksonovega spolnega izkoriščanja otrok tožijo za 100 milijonov dolarjev (okoli 88 milijonov evrov), kar utemeljujejo z mnenjem, da dokumentarec krši klavzulo iz zelo stare pogodbe, podpisane s HBO. Tožbo so včeraj vložili na višjem sodišču v Los Angelesu.

Omenjena klavzula sega v leto 1992, ob predvajanju Jacksonovega koncerta v Bukarešti v okviru tedanje turneje The Dangerous Tour pa je HBO zavezala, da o tedanjem pop zvezdniku ne bo objavila ničesar omalovažujočega. Klavzula naj bi veljala tudi za vse prihodnje programe HBO.

Štiriurni dokumentarec Dana Reeda so sicer prikazali na festivalu v Sundancu, o njem so poročali vodilni mediji, kot so The Times, Guardian, New York Times in drugi. Film, ki temelji na pričevanjih Wada Robsona in Jamesa Safechucka – oba pripovedujeta o tem, kako ju je Jackson spolno zlorabljal, ko sta bila dečka –, ne pušča nobenih dvomov, so zapisali novinarji in kritiki.

Poročali so tudi, da je bilo med projekcijo v kinodvorani pripravljeno medicinsko osebje, ki je nudilo prvo pomoč tistim preobčutljivim, ki bi jih nazorne izpovedi lahko preveč pretresle.

Upravitelji Jacksonove zapuščine so dokumentarec označili za »enostranski maraton nepreverjene propagande, ki brezsramno izkorišča nedolžnega človeka, ki ga ni več tu, da bi se branil«.

Pri HBO so se že odzvali z napovedjo, da bodo film vsekakor predvajali. Že 3. in 4. marca, zatem ga bo v Veliki Britaniji predvajal še koproducent Channel 4.

Preberite še:

Komentarji: