Demilitarizirana cona okrog Idliba postavljena pod vprašaj

Če se ugotovi, da uporniki dogovora ne spoštujejo, bodo proti njim ukrepale sirske sile, je napovedal sirski zunanji minister.
Fotografija: V Idlibu se nahaja 3 milijone ljudi, veliko je beguncev iz drugih predelov Sirije. FOTO: Ammar Abdullah/Reuters
Odpri galerijo
V Idlibu se nahaja 3 milijone ljudi, veliko je beguncev iz drugih predelov Sirije. FOTO: Ammar Abdullah/Reuters

Skupine skrajnih islamskih upornikov vztrajajo v provinci Idlib kljub temu, da se je iztekel rok za njihov umik pred vzpostavitvijo demilitariziranega območja okoli province.

Za vzpostavitev 15 do 20 kilometrov širokega tamponskega območja sta se Turčija in Rusija dogovorili sredi minulega meseca, ko se je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada pripravljal na ofenzivo v provinci. Provinca Idlib na severozahodu Sirije velja za zadnjo uporniško enklavo, kjer se trenutno nahaja 3 milijone ljudi, polovica od njih je beguncev iz drugih predelov Sirije. Skrajna milica Hajat Tahrir al Šham (HTS), nekdanja Fronta al Nusra, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida, je v včeraj zvečer napovedala nadaljevanje boja. »Ne bomo odstopali od džihada, da bi uresničili cilje naše revolucije,« so zapisali v izjavi.



Sirija je danes sporočila, da čaka poročilo Rusije, ali se dogovor izpolnjuje. »Dati jim moramo čas, da ocenijo, ali se dogovor spoštuje ali ne,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij izjavil sirski zunanji minister Valid Mualim. Če se ugotovi, da uporniki dogovora ne spoštujejo, bodo proti njim ukrepale sirske sile, je napovedal minister.

Preberite še:

Komentarji: