Demokratični socialist Sanders zmagal v demokratski predsedniški tekmi v Nevadi

Senator iz Vermonta prepričljivo v vodstvu, na drugem mestu nekdanji podpredsednik Joe Biden.
Fotografija: Senator iz Vermonta Bernie Sanders. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Senator iz Vermonta Bernie Sanders. FOTO: Reuters

New York – Ob odsotnosti nekdanjega newyorškega župana Mika Bloomberga, ki se s svojimi neomejenimi sredstvi preriva v ospredje demokratskih predsedniških kandidatov, je vermontski senator Bernie Sanders po projekcijah in delnem preštetju glasov v Nevadi prepričljivo premagal vse tekmece za izzivalca republikanskega predsednika Donalda Trumpa. To je pomembna psihološka zmaga demokratičnega socialista pred glasovanji v večjih zveznih državah ZDA.



Nevada ima le tri milijone prebivalcev, New Hampshire, kjer je Bernie Sanders zmagal pred tem, manj kot poldrugi milijon. Zmagoslavje 78-letnega za ameriške razmere skrajnega levičarja v teh dveh zveznih državah ter tesno drugo mesto v prav tako trimilijonski Iowi pa vendarle kažejo nagibanje ameriških demokratov k populistični levici po zgledu republikanskega pomika k desnemu populizmu Donalda Trumpa na volitvah iz leta 2016.

Nekdanji podpredsednik Joe Biden. FOTO: AFP
Nekdanji podpredsednik Joe Biden. FOTO: AFP


Na drugo mesto se je uvrstil nekdanji podpredsednik Joe Biden, kar je zanj nedvomno uspeh po četrtem mestu v Iowi in komaj petem v New Hampshiru, a nekatere njegove izjave ponovno postavljajo pod vprašaj upanje na vrnitev statusa favorita v večjih zveznih državah. Med enim od predvolilnih nastopov je pokojnemu sinu Beauju pripisal službo zveznega tožilca, pa čeprav je bil to le v državi Delaware, doslej pa nihče tudi še ni slišal niti o njegovem zaprtju v Južnoafriški republiki za časa Nelsona Mandele, o čemer je govoril v Koloradu.

Že v začetku marca bo podpredsednik v administraciji Baracka Obama dobil resnega tekmeca v milijarderju Miku Bloombergu, ki bo začel tekmovati šele v štirinajstih udeleženkah »super torka« in čeprav se nekdanji župan New York ni ravno izkazal na svojem prvem televizijskem soočenju z drugimi kandidatkami in kandidati, ima še vedno na voljo neomejena sredstva ter trdno odločenost obračuna z newyorškim sopotnikom Donaldom Trumpom. Ta v republikanski stranki nima resnega tekmeca.

Nekdanji newyorški župan Mike Bloomberg. FOTO: Reuters
Nekdanji newyorški župan Mike Bloomberg. FOTO: Reuters


Z Bloombergom bodo morali računati tudi drugi vidnejši demokratski predsedniški kandidati kot nekdanji župan South Benda Pete Buttigieg in senatorka Elizabeth Warren, ki sta bila zvečer po vzhodnoameriškem času še tesno skupaj na tretjem in četrtem mestu z možnostjo spremembe vrstnega reda po preštetju vseh glasov. Milijarder Tom Steyer in senatorka iz Minnesote Amy Klobuchar sta se uvrstila na peto in šesto mesto.

Preberite še:

Komentarji: