Demonstracije ob 50. obletnici sovjetske okupacije Češkoslovaške (FOTO)

Sovjetska zveza je nasilno zatrla poskus politične liberalizacije in vzpostavitve »socializma s človeškim obrazom«.

Objavljeno
21. avgust 2018 10.20
Posodobljeno
21. avgust 2018 15.40
Praga – nekoč in danes. FOTO: Petr David Josek / AP
A. V., STA
A. V., STA
Praga – Pred ruskim veleposlaništvom v Pragi se je zbralo več sto ljudi, ki so s protesti zaznamovali 50. obletnico sovjetskega nasilnega zatrtja praške pomladi. Demonstranti so nosili zastave Ukrajine, zveze Nato in Evropske unije ter transparente z napisi Okupatorji niso bratje.

image
Demonstranti so nosili zastave Ukrajine, zveze Nato in Evropske unije, fotografije ter transparente z napisi Okupatorji niso bratje.
FOTO: Michal Cizek / AFP


Babiša izžvižgali na slovesnosti ob obletnici zatrtja praške pomladi


V središču češke prestolnice je potekala tudi osrednja slovesnost, na kateri pa so izžvižgali premiera Andreja Babiša. Protestniki so preglasili njegov govor in vzklikali sramota. Vodja populistične stranke Ano je bil namreč nekoč član češkoslovaške komunistične partije.

Protestniki so Babišu očitali, da je svojo vlado osnoval na strpnosti do komunistov in da je bil sam nekoč član partije. Češki premier pa je zagotovil, da spoštuje vse, ki so bili leta 1968 pogumni. »Invazija vojske varšavskega pakta je bila brutalna, veliko naših ljudi je umrlo,« je dejal 63-letnik.

V središču Prage so sicer v okviru osrednje slovesnosti Babiš in drugi politiki položili vence.
Že v ponedeljek se je pred ruskim veleposlaništvom v Pragi zbralo več sto ljudi. Demonstranti so nosili zastave Ukrajine, zveze Nato in Evropske unije ter transparente z napisi Okupatorji niso bratje. Prižgali so tudi sveče za žrtve.

Tudi na Slovaškem so danes obeležili obletnico, med drugim so položili vence na grob nekdanjega voditelja komunistične partije in vlade na Češkoslovaškem Aleksandra Dubčka, ki je zagovarjal »socializem s človeškim obrazom« in sprožil proces politične in gospodarske liberalizacije. Slovaški predsednik Andrej Kiska pa bo imel drevi televizijski nagovor državljanom.

image
Na današnji dan pred 50 leti. Bratska pomoč sil varšavskega pakta zdravim silam v ČSSR. Izvod je iz zapuščine tedanjega urednika Dela Dušana Benka. VIR: Ali Žerdin


Invazija se je začela 20. avgusta 1968 ob 23. uri, ko so prve enote Varšavskega pakta prečkale češkoslovaške meje. Tja so poslali 200.000 vojakov in enote nato okrepili na 600.000 mož – opremljenih z na tisoče tanki in drugo vojaško mašinerijo. Praški radio je 21. avgusta ob 4.59 objavil, da sta prestolnica in preostanek države okupirana.
 

Nadvlado odnesla žametna revolucija


Sovjetska zveza in njeni sateliti so tako nasilno zatrli poskus politične liberalizacije in vzpostavitve »socializma s človeškim obrazom«, znan kot praška pomlad. Sledilo je 20 let sovjetske partijske nadvlade, ki jo je leta 1989 odnesla žametna revolucija.

image
Praga – nekoč in danes. FOTO: Petr David Josek / AP


Zasedba je med 21. avgustom in 31. decembrom 1968 zahtevala 137 smrtnih žrtev. Dvajsetletna sovjetska okupacija pa po ocenah okoli 400.