Deset let od atentata na Zorana Đinđića

Ob deseti obletnici atentata na prvega demokratično izvoljenega srbskega premierja pripravljajo številne slovesnosti.

Objavljeno
12. marec 2013 11.58
Posodobljeno
12. marec 2013 14.00
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Beograd − V Srbiji se danes spominjajo atentata na prvega demokratično izvoljenega predsednika vlade Zorana Đinđića. Ob deseti obletnici njegove smrti tako danes kot v prihodnjih dneh pripravljajo številne spominske slovesnosti.

Člani Združene regije Srbije (URS) so po poročanju srbske tiskovne agencije Beta na Đinđićaev grob dopoldne položili venec, predstavniki vlade pa so cvetje položili pred sedežem vlade, na mestu, kjer je bil pred desetimi leti ubit. Liberalno demokratska stranka pripravlja Sprehod za Zorana, ki se ga bo po pričakovanjih udeležilo tisoče ljudi, demokratska stranka pa pripravlja prireditev Zoran živi. Ob obletnici med drugim pripravljajo tudi predstavi Zoran Đinđić in Ubiti Zorana Đinđića.

Politično ozadje še vedno ni povsem pojasnjeno

Nekdanji srbski premier je 12. marca 2003 sredi belega dne padel pod streli ostrostrelca. Tedaj 50-letni Đinđić je bil hudo ranjen v trebuh in hrbet ter je kljub operaciji poškodbam podlegel.

Policija je v preiskavi njegovega atentata, ki je sledila, zaslišala več kot 11.000 ljudi. Preiskovalci so ugotovili, da je ustrelil takratni namestnik poveljnika posebnih policijskih enot Rdeče baretke Zvezdan Jovanović Zveki. V atentat so bile vpleteni še drugi pripadniki Rdečih baretk in člani Zemunskega klana. Leta 2007 so jih 44 obsodili na skupno 378 let zapora, a politično ozadje atentata ostaja nepojasnjeno.

Tožilstvo sicer trdi, da je bil cilj atentata na oblast znova pripeljati ultranacionaliste, čeprav pa Đinđićevi privrženci s to razlago niso povsem zadovoljni. Kot trdijo, ni bilo ozadje atentata nikoli povsem raziskano, niti se še danes ne ve, kdo je z njim največ pridobil.

»Cilj je bil to, kar so dosegli − ustaviti Srbijo,« je za britansko tiskovno agencijo Reuters povedal Đinđićev nekdanji namestnik Žarko Korać. »Hoteli so prekiniti tok zgodovine,« je dodal.

»Umor je Srbijo ustavil za nekaj let, a zgodovinsko gledano s poti, ki jo je začrtal Zoran Đnđić, ni mogoče skreniti,« pa pravi povedal kolumnist Miloš Vasić, avtor knjige Atentat na Zorana.