Deseto dejanje francoskega upora

Že deseto soboto zapored so se pripadniki gibanja rumenih jopičev podali na ulice. O nasilju tokrat ne poročajo.
Fotografija: FOTO: Charles Platiau/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Charles Platiau/Reuters

V francoski prestolnici so se že deseto soboto zapored zbrali protestniki, ki z zahtevami po boljšem življenju od sredine novembra vsak konec tedna zasedejo ulice Pariza. Kot poroča Reuters, ki se sklicuje na pariške policiste, se je današnjega protesta udeležilo okoli 5000 ljudi. Predstavniki rumenih jopičev so se zbirali okoli Eifflovega stolpa, na Elizejskih poljanah ter v bližini francoskega parlamenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. O nasilju tokrat ne poročajo.

V Parizu so se začeli zbirati okoli pol dvanajste ure, sicer pa so protesti znova potekali tudi drugod po državi, med drugim v Lyonu, Rouenu in Toulousu. Francoski predsednik Emmanuel Macron sicer upa, da bo njegovo poziv k »veliki javni razpravi« pripomogel k reševanju državne krize. Pretekli teden je prvi mož Francije objavil pismo Francozom, v katerem jih je opomnil, da »Francija ni država kot druge. Občutek za nepravičnost je močnejši kot drugod. Bolj poudarjene so zahteve po medsebojni pomoči in solidarnosti.« 



Današnji protestni pohod se je začel pri Pariškem vojaškem muzeju, protestniki pa so svojo pot nadaljevali vzdolž levega brega Sene. V Franciji so angažirali okoli 80.000 pripadnikov oboroženih sil, od tega okoli pet tisoč v Parizu, poroča AFP.

Številni pripadniki rumenih jopičev so že napovedali bojkot javne razprave, h kateri poziva Macron. Vse večje pa je tudi število ljudi, ki so na protestih utrpeli hude poškodbe. Kolektiv »Razorožitev« (Disarm) je zabeležil že 98 primerov policijskega nasilja, od tega kar 15 primerov, ko so posamezniki zaradi plastičnih nabojev izgubili oko. 

FOTO: Charles Platiau/Reuters
FOTO: Charles Platiau/Reuters

Preberite še:

Komentarji: