Dež ni mogel ustaviti Trumpove parade (VIDEO)

Prvič vojaška letala in tanki med washingtonsko proslavo dneva neodvisnosti.

Objavljeno
05. julij 2019 08.30
Posodobljeno
05. julij 2019 08.38
Predsednik Donald Trump med praznovanjem ameriškega dneva neodvisnosti. FOTO: Tom Brenner/Reuters
New York – Slabo vreme ni moglo ustaviti prvega vojaško obarvanega osrednjega praznovanja ameriškega dneva neodvisnosti v organizaciji predsednika Donalda Trumpa. Dogodek, imenovan Salutiranje Ameriki, so pred washingtonskim spomenikom Abrahamu Lincolnu zaznamovali preleti vojaških letal in tanki, čeprav so bili za dosedanja praznovanja četrtega julija značilni pikniki in ognjemeti. Po domnevnem zgledu francoskih domoljubnih praznovanj so morali biti tudi ti večji in bolj eksplozivni.Republikanski predsednik ZDA je v poklonu »ameriški izjemnosti« navedel vrsto zgodovinskih dosežkov od vojne za neodvisnost do gibanj za državljanske in človekove pravice, a so to med proslavami razglasitve neodvisnosti od Združenega kraljestva iz leta 1776 poudarjali že mnogi drugi. Prepričanje v posebno vlogo ZDA zaradi poudarjanja vseh vrst svobode in svoboščin je vedno živo in v Washingtonu ter drugod tudi doslej ni manjkalo domoljubnih govorov. Sedanji predsednik pa je običajna praznovanja s pikniki in ognjemeti vsaj v prestolnici spremenil v demonstracijo »države, ki je močnejša kot kdaj prej«. Ko je s prvo damo Melanio z roko v roki stopal proti govorniškemu odru, je množica skandirala »USA, USA!«
image
Še večji, še bolj eksplozivni ognjemeti. FOTO: Sarah Silbiger/AFP


Zaradi preletov vojaških letal so tokrat prvič na kakšni proslavi četrtega julija za nekaj časa ustavili promet na washingtonskem letališču, Trump pa je v svojem govoru omenil nov del domačih oboroženih sil: poleg kopenske vojske, mornarice, letalskih sil, obmejne garde in marincev je napovedal tudi vesoljske sile, »enkrat kmalu« naj bi ameriška zastava zaplapolala tudi na Marsu. Kljub temu da predsednik sam ni služil vojske, je mlade Američane pozval k včlanjenju vanjo kot »resnično vélikem izrazu v življenju«.

image
Množica na washingtonskem National Mallu. FOTO: Reuters


Politični nasprotniki Trumpa že obtožujejo izkoriščanja državnega praznika za svoje predvolilne namene in res je bilo v množici na washingtonskem parku National Mall veliko ljudi s čepicami ali napisi »Naredimo Ameriko spet véliko« ter drugimi napisi Trumpove kampanje. Ti in drugi so navdušeno ploskali predsednikovim besedam, da za Ameriko ni nič nemogoče, dokler ostaja zvesta svoji usmeritvi boja za lepšo prihodnost in se spominja svoje veličastne zgodovine. »Isti ameriški duh, ki je ohrabril naše ustanovne očete, nas je skozi zgodovino ohranjal močne ter do danes teče skozi žile vsakega ameriškega domoljuba.«Prihodnost pripada pogumnim, močnim, ponosnim in svobodnim, ameriški narod pa zasleduje ene same sanje in eno samo veličastno usodo, je poudarjal Trump, pred Belo hišo pa so aretirali nekaj ljudi, ki so tam zažigali ameriško zastavo. Eden od njih je bil Gregory Lee Johnson iz Revolucionarne komunistične partije, ki se bojuje za »svet brez ZDA«, večina protestnikov pa je nasprotovala le »ugrabitvi našega praznika« s tanki na ameriških cestah. Razstavili so že razvpite balone v obliki jeznega dojenčka Donalda in Trumpa na zlatem stranišču, mnogi pa beležijo zgodovinske napake v predsednikovem govoru – še posebej, ko se mu je zareklo o vojaškem prevzemu letališč med vojno za neodvisnost.

image
Predsednik in prva dama Melania pred Lincolnovim spomenikom. FOTO: Reuters