Dež pomagal pogasiti gozdne požare v Boliviji

Končal se je dva meseca trajajoči pekel, ki je uničil štiri milijone hektarov amazonskega gozda.
Fotografija: V Boliviji je gozdne požare pomagal pogasiti dež. FOTO: David Mercado/Reuters
Odpri galerijo
V Boliviji je gozdne požare pomagal pogasiti dež. FOTO: David Mercado/Reuters

Močno deževje je v zadnjih dneh bolivijski vojski krepko pomagalo pri omejitvi in gašenju požarov, ki so v zadnjih dveh mesecih zajeli okrog štiri milijone hektarov amazonskega gozda v tej državi. Včeraj so ugasnili tudi zadnji večji požari, poroča The Guardian.

Tudi lokalni prebivalci so se po svojih močeh borili proti ognjenim zubljem. FOTO: David Mercado/Reuters
Tudi lokalni prebivalci so se po svojih močeh borili proti ognjenim zubljem. FOTO: David Mercado/Reuters


Veselo novico so včeraj sporočile lokalne pristojne službe na območju Chiquitania na vzhodu Bolivije, kjer so velika območja amazonskih gozdov, v katerih že stoletja živijo domorodna plemena. »Na satelitskih posnetkih ni več opaziti ognja in dima, požari se tudi niso ponovili,« je za Reuters dejala Cinthia Asin, ki je zadolžena za okoljska vprašanja pri vladi bolivijske province Santa Cruz.
 

Očitki bolivijski vladi


S tem so se umirili tudi protesti domačinov in okoljevarstvenikov, ki so še v petek v prestolnici province protestirali proti bolivijski vladi, ki da je proti požarom ukrepala prepočasi in premalo učinkovito. 

Toda skrbi v tem delu Amazonije še ni povsem konec, opozarja tamkajšnja meteorološka služba, saj po močnem deževju znova prihajajo sončni in vroči dnevi, zaradi katerih se bo tveganje za nov izbruh požarov znova povečalo. Zato bolivijska vojska še ne bo umaknila okrog 5000 vojakov, kolikor jih je v zadnjem času pomagalo pri obvladovanju požarov. 

Boliviji so prišli na pomoč tudi argentinski gasilci. FOTO: Edgard Garrido/Reuters
Boliviji so prišli na pomoč tudi argentinski gasilci. FOTO: Edgard Garrido/Reuters

 

Za požare krivijo požiganje gozdov zaradi kmetovanja



Sicer pa kritiki za katastrofo še vedno krivijo bolivijskega predsednika Eva Moralesa in vlado, saj je država letos poleti s spremembami zakonodaje omogočila obsežno izsekovanje in požiganje gozdov, da bi pridobili pašnike in obdelovalno zemljo. Vlada odgovarja, da so za najobsežnejše požare v zadnjih dvajsetih letih krive suša in visoke temperature, trdi pa tudi, da je ukrepala pravočasno in da je za gašenje nastalih požarov porabila okrog dvajset milijonov dolarjev.

Število požarov se je v septembru zmanjšalo tudi v sosednji Braziliji, še piše The Guardian. Tudi tam je k omejitvi požarov poleg vojske pripomoglo vreme.

Preberite še:

Komentarji: