Do Julena bodo kopali še vsaj dvanajst ur (VIDEO)

Skupno je v reševanje vključenih okoli tristo ljudi.
Fotografija: Rudarji si morajo privoščiti tudi počitek. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Rudarji si morajo privoščiti tudi počitek. FOTO: Reuters

Prišel je odločilni dan za najdbo dveletnega dečka Julena Rosella, ki je že prejšnjo nedeljo v bližini Malage padel v stometrsko vrtino. V ponedeljek je rudarjem uspelo izkopati vzporedno vrtino, danes naj bi še horizontalno, da dokončno najdejo ujetega dečka. Kljub temu bo kopanje trajalo vsaj dvanajst ur, lahko pa tudi štiriindvajset ur.



Nihče ne poroča, v kakšnem stanju bi lahko bil deček. Vedo samo to, da je približno sedemdeset metrov globoko, vzporedna vrtina pa je globoka približno šestdeset metrov, saj so jo začeli kopati nekoliko niže.



Območje, kjer poteka reševanje. FOTO: Reuters
Območje, kjer poteka reševanje. FOTO: Reuters


Kopali so jo kar 55 ur, čeprav so sprva pričakovali, da jim bo vzela zgolj pet ur dela. Rudarji in reševalci so naleteli na izjemno trde kamnine, obenem so morali paziti na varnost kopanja, zato reševanje poteka zelo počasi.


Dela potekajo noč in dan


Premer vrtine, ki jo uporabljajo za reševanje, je meter in pol, v njej sta lahko dva rudarja. Vrtini sta medsebojno odmaknjeni tri do štiri metre, kar naj bi izkopali danes.

Prostovoljci skrbijo, da imajo reševalci nenehno tople obroke. FOTO: Reuters
Prostovoljci skrbijo, da imajo reševalci nenehno tople obroke. FOTO: Reuters


Skupno je v reševanje vključenih okoli tristo ljudi; od rudarjev in reševalcev do prostovoljcev, ki pripravljajo hrano in čistijo sanitarne prostore. Dela potekajo noč in dan, zato so vsi precej utrujeni, večina med njimi pravi, da težje naloge v življenju še niso imeli.

Komentarji: