Do smrti dveh policistov je pripeljala sprva rutinska naloga

Storilec iz Dominikanske republike, ki je včeraj ustrelil oba policista, je v bolnišnici na Katinari. Na vprašanja policistov ne odgovarja.
Fotografija: FOTO: Max Rossi/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Max Rossi/Reuters

Dan po streljanju v središču Trsta, med katerim sta v prostorih policijske kvesture, ki se nahaja tik ob antičnem rimskem gledališču, izgubila življenji policista, je o poteku incidenta več znanega.

29-letnega storilca s poreklom v Dominikanski republiki in dovoljenjem za bivanje v Italiji so policisti med postopkom aretacije ranili, nakar je pristal v bolnišnici na Katinari, kjer je, kot poroča tisk, odgovarjanje na vprašanja preiskovalcev in tožilca zavrnil. V bolnišnici je seveda zastražen.

Obtožen je večkratnega uboja in poskusa uboja. Včeraj je, zatem ko so ga policisti skupaj z njegovim bratom privedli na kvesturo zaradi suma napada na neko žensko in kraje skuterja, do katerega je prišlo že v zgodnjih jutranjih urah, policista ubil z dvema oziroma tremi streli, ob poskusu bega pa je ranil še tretjega.



Policistom je sprva povedal, da želi na stranišče, nakar je enemu izmed njih uspel odvzeti pištolo in začel streljati. Kako mu je uspelo prisvojiti si pištolo, ni znano. Prič ni, območje, na katerem se je to zgodilo, je izvzeto iz videonadzora.


 

Storilca zaradi kraje prijavil brat


Ko je pokosil oba policaja, je vzel še pištolo drugega in se skušal prebiti iz kvesture. To mu je med streljanjem uspelo, a so ga policisti, ki so na ogenj odgovorili, s strelom zaustavili, ko je nameraval pobegniti s policijskim vozilom. Strel ni poškodoval katerega izmed njegovih vitalnih organov.

Kot piše tržaški Il Piccolo, so bili poskusi oživljanja policistov, ki so sledili, zaman. Brat strelca je bil po bratovi potezi v šoku in se je zabarakadiral v enem izmed uradov, ko so streli utihnili, pa je pobegnil v kletne prostore kvesture. Prav on je bil tisti, ki je včeraj popoldan poklical policijo in ji sporočil, da je avtor jutranje kraje skuterja njegov brat, ki ima psihične težave.

Policistom je ponudil, da jih pospremi do brata, s čimer bi prišli tudi do skuterja. To, v osnovi rutinsko policijsko opravilo se je naposled končalo s smrtjo policistov, starih le 31 iziroma 34 let, ki je Trst zanesla na prve pozicije v italijanskem tisku in mesto danes ovila v dan žalovanja.

Danes je storilčeve psihične težave potrdila tudi njegova mati, ki je svojce obeh policistov prosila za odpuščanje. Bila je v bližini kvesture in priča včerajšnjega streljanja, a v avtomobilu, ki ga ni mogla zapustiti. Preganjali so ga glasovi, ki naj bi ga hoteli ubiti, je opisala psihično stanje storilca, tudi na predvečer tragičnega incidenta. Zaradi tega se je že zdravil v Nemčiji, piše Primorski dnevnik.

Komentarji: