Dobitnika Pulitzerjeve nagrade nič več v zaporu (VIDEO)

Zaradi predsedniške pomilostitve sta burmanska novinarja Va Loun in Čo So U spet svobodna. Skupno so izpustili okoli tisoč zapornikov.
Fotografija: V zaporu sta novinarja Va Loun in Čo So U preživela več kot 500 dni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V zaporu sta novinarja Va Loun in Čo So U preživela več kot 500 dni. FOTO: Reuters

V zaporu sta novinarja Va Loun in Čo So U preživela več kot 500 dni, ker sta pred aretacijo raziskovala poboj pripadnikov ljudstva Rohingja. Za svoje delo sta skupaj z uredništvom agencije Reuters ­prejela tudi Pulitzerjevo nagrado za ­mednarodno poročanje.

Ker sta s svojim delom zmotila burmansko oblast, so ju septembra lani poslali v zapor za sedem let, aretirana pa sta bila že decembra 2017. Odločila sta se, da se ne bosta pritožila, saj sta ­izgubila zaupanje v pravosodni sistem.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Burmanska oblast je bila pod velikim pritiskom, da krši medijsko svobodo in demokracijo, zato so novinarja s predsedniškim odlokom izpustili iz zapora.

»Zelo sem vesel, da bom spet videl družino in prijatelje. In komaj spet čakam, da bom začel delati,« je rekel Va Loun. Oba novinarja sta sicer poročena in imata otroke.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Skupaj z novinarjema so izpustili okoli tisoč zapornikov, ampak zaradi medijske prepoznavnosti sta bila v ospredju nagrajena novinarja.

Va Loun je sicer v preteklosti delal za v angleščini tiskani dnevnik Myanmar Times, od leta 2016 pa je član ekipe Reutersa. Čo So U je za Reuters začel delati leta 2017, pred tem je pisal za spletno stran Rakhine ­Development News in agencijo Root ­Investigative.

Komentarji: