Dokler bo Brazilija dopuščala uničevanje Amazonije, trgovinskega sporazuma ne bo

Francija je napovedala, da bo zaradi okoljske politike brazilskega predsednika nasprotovala trgovinskemu sporazumu, ki ga je EU sklenila z državami južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur.

Objavljeno
24. avgust 2019 16.15
Posodobljeno
24. avgust 2019 19.20
Donald Tusk je posvaril tudi pred trgovinskimi vojnami. FOTO: Ludovic Marin/Afp
STA
STA
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes ob prihodu na vrh skupine najrazvitejših držav G7 poudaril, da si težko predstavlja, da bi države Evropske unije ratificirale trgovinski sporazum med EU in Mercosurjem, dokler bo Brazilija dopuščala uničevanje amazonskega pragozda. Posvaril je tudi pred trgovinskimi vojnami.

EU »stoji za dogovorom EU-Mercosur, a si je težko predstavljati ratifikacijo, dokler brazilska vlada dovoljuje uničevanje« Amazonije, je še pred uradnim začetkom vrha G7 v francoskem Biarritzu povedal Tusk.

Francija je sicer v petek že napovedala, da bo zaradi okoljske politike brazilskega predsednika Jaira Bolsonara nasprotovala trgovinskemu sporazumu, ki ga je EU sklenila z državami južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur. Blokado trgovinskega sporazuma je napovedala tudi Irska.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je kolege voditelje iz skupine najrazvitejših držav G7, ki jih bo od danes do ponedeljka gostil v mestu ob Biskajskem zalivu, pozval, naj o tem vprašanju razpravljajo na vrhu. Francosko predsedstvo je nato sporočilo, da države G7 že pripravljajo »konkretne ukrepe« glede požarov. Macronov predlog sta podprli nemška vlada in EU.

Tusk je na novinarski konferenci pred začetkom vrha spregovoril tudi o grožnji ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bo v odziv na francoski davek za tehnološke velikane uvedel carine na francosko vino. »Odločno bom branil francosko vino,« je napovedal predsednik Evropskega sveta. »Če bodo ZDA uvedle carine, bo EU odgovorila s podobnimi ukrepi,« je zatrdil. ZDA je ob tem posvaril, da trgovinske vojne vodile v recesijo.

image
Francija je napovedala, da bo zaradi okoljske politike brazilskega predsednika nasprotovala trgovinskemu sporazumu. FOTO: Bruno Kelly/Reuters


Trump, ki je medtem že prispel v Biarritz, je namreč v petek zvečer pričakovano vrnil udarec Kitajski in napovedal dodaten dvig carin na kitajski uvoz. S tem se je odzval na potezo Pekinga, ki je v odzivu na predhodno ameriško zaostritev trgovinske vojne med državama napovedal nove carine na dodatnih 75 milijard dolarjev vreden ameriški uvoz v državo.

Na 250 milijard dolarjev uvoza, ki je že zdaj obremenjen z dodatnimi 25-odstotnimi carinami, bodo tako ZDA po navedbah Trumpove administracije carine s 1. oktobrom zvišale na 30 odstotkov, na 300 milijard dolarjev, ki še ni dodatno ocarinjen, pa je že prej napovedane dodatne 10-odstotne carine zvišala na 15 odstotkov.

Macron in Trump našla »stične točke« glede Irana, amazonskega pragozda in trgovine

Francoski predsednik Emmanuel Macron in njegov ameriški kolega Donald Trump sta na današnjem kosilu pred začetkom vrha skupine sedmih najrazvitejših držav G7 v Biarritzu našla stične točke glede iranskega jedrskega programa, požarov v amazonskem pragozdu in trgovine, so sporočili iz urada francoskega predsednika. Kot je povedal predstavnik Elizejske palače, je Macron »ustvaril pogoje za visoko stopnjo zbližanja znotraj skupine G7, potem ko je dobil pojasnila Donalda Trumpa« glede ključih vprašanj, o katerih bodo voditelji razpravljali na vrhu. Trump je po dve uri trajajočem kosilu s francoskim predsednikom preko Twitterja sporočil, da se dogajajo številne dobre stvari za obe državi. »Pomemben konec tedna z drugimi svetovnimi voditelji!« je dodal.


Trgovinski odnosi med državami bodo ena od osrednjih tem vrha skupine G7, v kateri so Francija, ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Italija, Japonska in Kanada. Predvsem evropski voditelji in Tusk bodo verjetno govorili tudi o brexitu, potem ko je britanski premier Boris Johnson v začetku tedna pozval unijo k umiku spornega irskega varovala, ki naj bi preprečil trdo mejo na Irskem otoku, iz izstopnega sporazuma.

image
Predvsem evropski voditelji bodo verjetno govorili tudi o brexitu, potem ko je britanski premier v začetku tedna pozval unijo k umiku spornega irskega varovala. FOTO: Dylan Martinez/Reuters


Predsednik Evropskega sveta je danes na prizorišču vrha dejal, da bo iskal vse oblike sodelovanja z Londonom. »Ne bom pa sodeloval pri brexitu brez dogovora. Še vedno upam, da se premier Johnson ne bo zapisal v zgodovino kot gospod Brez dogovora,« je dejal. »Pripravljeni smo poslušati ideje, ki so operativne, realistične in sprejemljive za vse države članice, vključno z Irsko,« je poudaril Tusk.

Johnson je v odzivu povedal, da ne želi brexita brez dogovora. »Bil sem popolnoma jasen, da ne želim brexita brez dogovora in da se je treba znebiti irskega varovala. Če se gospod Tusk noče v zgodovino zapisati kot gospod Brexit brez dogovora, upam, da bodo imeli tudi to v mislih,« je povedal.