Dolge lovke »ruskih navez« v ameriški politiki

Hillary Clinton proti Tulsi Gabbard in Donaldu Trumpu, general Mattis proti Trumpu. Predsednikov odvetnik grozi s tožbo proti televizijski postaji CNN.  

Objavljeno
18. oktober 2019 20.47
Posodobljeno
18. oktober 2019 21.57
Hillary Clinton Foto Don Emmert Afp
New York – Havajska kongresnica Tulsi Gabbard, veteranka iraške vojne, ima za seboj že mnoge pomembne zmage in je bila tudi med dvanajstimi demokratskimi predsedniškimi kandidati na zadnjem soočenju v Ohiu. Zdaj pa nekdanja državna sekretarka in predsedniška kandidatka Hillary Clinton pravi, da je 38-letna na Samoi rojena političarka z znanjem hindujščine favoritka Rusije na volitvah prihodnje leto.

Gabbardova je že prej napovedala, da bo na volitvah 2020 nastopila kot samostojna kandidatka, če ne bo dobila podpore demokratske stranke, kar bi lahko oslabilo enotno fronto proti republikanskemu predsedniku Donaldu Trumpu. Clintonova opozarja tudi na izjemno podporo spletnih trolov havajski kongresnici, saj je bila po prvem in tretjem demokratskem soočenju na internetu največkrat iskana prav Tulsi Gabbard. »Vedo, da ne morajo zmagati brez tretjega kandidata,« je v pogovoru z voditeljem predvolilne kampanje predsednika Baracka Obama Davidom Plouffejem dejala Clintonova. »Ne vem, kdo bo to, zagotavljam pa, da bo v ključnih državah  tretji kandidat velik izziv.«
image
AFP Tulsi Gabbard Foto Saul Loeb Afp


Havajska članica predstavniškega doma ameriškega kongresa je kot podlo označila že podobno pisanje levo usmerjenih medijev kot New York Times in CNN. Clintonova pa je ruski »kompromat« spet pripisala tudi predsedniku Donaldu Trumpu, pa čeprav dveletna preiskava Roberta Muellerja tega ni dokazala. Tudi zato republikanski predsednik svojo nekdanjo tekmico sam obtožuje podtalne zarote proti njemu s plačevanjem nedokazanega Steelovega dosjeja, zaradi katerega je zvezni preiskovalni urad FBI nadzoroval več članov njegove predvolilne kampanje. Te obtožbe zdaj preiskujeta generalni inšpektor pravosodnega ministrstva Michael Horrowitz in tožilec John Durham.
Trumpov odvetnik grozi televizijski postaji CNN
 
New York – Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo že 54 odstotno podporo Američanov za preiskavo o razrešitvi predsednika Donalda Trumpa, republikanski prvak pa se zdaj, kot kaže, hoče braniti tudi s tožbo proti CNN. Trumpov odvetnik Charles Harder je televizijsko mrežo že obvestil o tej nameri, potem ko so konservativni aktivisti objavili posnetke trditev mlajših producentov in tehnikov, da je vodstvo trdno proti predsedniku. Eden od nekdanjih tonskih tehnikov je posnel celo izjave voditelja družbe Jeffa Zuckerja, Trumpov odvetnik pa televizijski družbi očita kršenje svojih poslovnih usmeritev politično nevtralnega in uravnoteženega medija. Pri CNN pravijo, da na obtožbe ne bodo odgovarjali, a jim odvetnik grozi z zahtevo po visokih odškodninah.
 


Če Trumpu pri domačih očitkih številni republikanci stojijo ob strani, pa tudi med njimi vzbuja vse več nasprotovanja njegova avtokratskim voditeljem naklonjena zunanja politika. Nekdanji Trumpov obrambni minister James Mattis je že prej svaril pred ponovno krepitvijo teroristične Islamske države, zdaj pa se je še ponorčeval iz naziva »najbolj precenjeni general sveta«, ki mu ga je v zameno navrgel Trump - ter iz predsednikovega tvita, da ni bil dovolj odločen v boju proti islamskim teroristom. Spomnil je, da se je sam odlikoval na bojišču, medtem ko se je Donald Trump nekoč vojaški obveznosti izmikal z zdravniškimi spričevali.
image
REUTERS Nekdanji ameriški obrambni minister James Mattis Foto Yuri Gripas Reuters


Zaradi umika ameriških vojakov iz severovzhodne Sirije se predsedniku upirajo tudi številni vidni voditelji njegove stranke. Senator Lindsey Graham je v četrtek skupaj z demokratskim kolegom Chrisom Van Hollnom predlagal zakonodajo, ki bo, če bo sprejeta, med drugim udarila po osebnem premoženju turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana ter prepovedala ameriško vojaško pomoč Turčiji. Pri obsodbi ameriškega umika ta teden v predstavniškem domu je sodelovala tudi večina republikanskih kongresnikov.