Donald Trump proti ilegalnim priseljencem

Posebne enote obmejne policije bodo  v prihodnjih mesecih pomagale pri aretacijah v številnih ameriških velemestih. Administracija Donalda Trumpa medtem napoveduje ostrejše ukrepanje tudi v tujini.

Objavljeno
15. februar 2020 09.25
Posodobljeno
15. februar 2020 09.25
Vnukinja Marie Fuertes s predsednikom Trumpom. FOTO: Chip Somodevilla/Afp
New York – Dober mesec dni po uboju 92-letne Newyorčanke, za katerega je osumljen ilegalni priseljenec, ameriški predsednik Donald Trump poskuša obračunavati s politiko zatočišča zanje v desetih ameriških velemestih, med njimi tudi v New Yorku.
Posebne enote obmejne policije bodo lahko v prihodnjih mesecih pomagale pri aretacijah, potem ko je republikanski predsednik s poostrenim nadzorom na mejah že pomembno omejil ilegalne prehode meja ter tudi v prihodnjem proračunu načrtuje visoka sredstva za gradnjo zidu na južni meji. 

Pokojna Maria Fuertes se je v ZDA legalno priselila iz Dominikanske republike in je po besedah svoje vnukinje v newyorškem Queensu živela značilno ameriško življenje, dokler je ni v začetku januarja na ulici v bližini doma posilil in ubil 21-letni nezakoniti priseljenec iz Gvajane. Reeaza Khana so newyorške oblasti v skladu s politiko zatočišča, ki jo izvajajo za nezakonite priseljence, nekaj tednov pred tem izpustile na svobodo kljub aretaciji zaradi nošenja orožja.Ta bi kje drugje zadoščala za izgon iz države.

Demokratski župan New Yorka Bill de Blasio prepoveduje sodelovanje lokalne policije z zveznimi službami, pristojnimi za imigracije, v petek zvečer pa je Trumpova Bela hiša napovedala pošiljanje posebnih enot obmejne policije v njegovo mesto ter tudi v Los Angeles, Chicago, San Francisco, Atlanta, Houston, Boston, New Orleans, Detroit in Newark.

image
Pripadnik ameriških sil za obmejni nadzor pomaga pri preprečevanju preprodaje mamil v New Yorku. FOTO: Lucas Jackson/Reuters


Ministrstvo za domovinsko varnost nekaterim od njih grozi tudi z odvzemom možnosti prednostnega vstopa v Kanado in Mehiko, ki lahko prizadene sto tisoče meščanov, New York pa je na tarči zveznih oblasti tudi zaradi nove zakonodaje, ki nezakonitim priseljencem omogoča pridobitev vozniških dovoljenj ob hkratni prepovedi posredovanja njihovih podatkov zveznim oblastem.

Odločitev Trumpove administracije za obračun s takšno prakso je že vzbudila ogorčenje med njenimi nasprotniki. Demokratska kongresnica iz Bostona Ayanna Pressley ne verjame, da bo ukrep povečal varnost, zato pa po njenem mnenju sproža kampanjo strahu proti zagotavljanju dostojanstva in človekoljubja v ameriških mestih.

Res pa bodo pristojnosti posebnih enot še naprej omejene in med drugim ne bodo smeli brez dovoljenja vstopati v zasebne domove. Zaradi tega so se že lani poleti ponesrečile načrtovane množične racije ilegalnih priseljencev, ki jih je napovedoval Trump. 

Višje ameriške carine za letalske proizvajalce iz EU

New York - Administracija predsednika Donalda Trumpa napoveduje ostrejše ukrepanje tudi v tujini. Evropskemu proizvajalcu letal Airbus že za osemnajsti marec napovedujejo petnajstodstotne carine zaradi nedovoljenih državnih subvencij. To jim dovoljuje razsodba Svetovne trgovinske organizacije po petnajstletnem sodnem sporu, ZDA pa so oktobra poleg letalskim proizvajalcem iz Francije, Nemčije, Španije in Združenega kraljestva že nabile tudi kazenske carine na vrsto drugih izdelkov iz Evropske unije kot vina, sir in olive. Te naj bi ostale nespremenjene, še letos pa pričakujejo razsodbo WTO zaradi evropskih pritožb na račun ameriških subvencij letalskemu proizvajalcu Boeing.