Donald Trump za drugi predsedniški mandat (VIDEO)

Napoved še ene kandidature pred navdušenimi privrženci.
Fotografija: Predsednika je napovedala prva dama Melania Trump. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Odpri galerijo
Predsednika je napovedala prva dama Melania Trump. FOTO: Mandel Ngan/AFP

New York – V spremstvu prve dame Melanie in med navdušenimi vzkliki tisočev privržencev je republikanski prvak Donald Trump v floridskem Orlandu naznanil svojo drugo predsedniško kandidaturo. Z enako vnemo kot na demokratske nasprotnike se je spravil na medije in »nesveto alianso lobistov, donatorjev in posebnih interesov, ki služijo s pitjem krvi naše države«. Močvirje zlobno in nasilno vrača udarec in v minulih dveh letih in pol smo bili oblegani, je »v svoji drugi domovini, včasih tudi prvi« naznanil Trump, a tudi, da bo nadaljeval z njegovim izsuševanjem.



Nad polno areno Amway Center je bil razprostrt napis »Ohranimo Ameriko véliko!«, predsednik pa je razglašal svoje »véliko politično gibanje, ne kampanjo«, ki najprej poskrbi za ameriške državljane, »ki ljubijo našo državo, našo zastavo in svoje otroke in verjamejo, da mora država najprej poskrbeti za svoje državljane«. Skupaj bodo premagali skorumpirane elite in ponovno vzpostavili vlado od in za ljudi.

»Naša država se vzpenja v neverjetne nove višine, ves svet je nevoščljiv zaradi našega gospodarstva, ki je morda največje, kar smo jih imeli v zgodovini te države!« Prihodnost nikoli ni bila svetlejša, je prepričan Trump. »Ameriške sanje so se vrnile in so večje, boljše in močnejše kot kdaj koli prej.« Leto 2016 je bilo opredeljujoči trenutek ameriške zgodovine.



Republikanski voditelj je ostro napadel kongresne demokrate, ki hočejo na novo narediti preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja, pa čeprav je ta jasno ugotovila, da ni tajno sodeloval z ruskim vmešavanjem v volitve niti ni poskušal vplivati na preiskavo. »Naše domoljubno gibanje je bilo napadeno od prvega dneva!« Po svojem prepričanju veliko več od drugih je dosegel v ozračju pritiskov brez primere, »največjega lova na čarovnice v zgodovini«.

Prejšnjemu predsedniku Baracku Obamu je prisodil, da je vedel za rusko vmešavanje v volitve 2016  in ni naredil ničesar, ter v nasprotju z njim samim, ki je Rusiji nabil sankcije ter Evropi zagotovil alternativne energetske vire, ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu obljubil večjo fleksibilnosti po volitvah.

Demokratom ni mar za Rusijo, mar jim je le za svojo politično moč, ko so se spravili na njegovo družino, posle, finance, zaposlene in tako rekoč vse, ki jih je kdaj poznal, »pa so se v resnici spravili na vas!« je izjavil med velikim odobravanjem zbrane množice, od katerih so nekateri štirideset ur čakali na vstop v areno. Demokrati naj bi bili odločeni Američanom odreči prihodnost, za katero so si prizadevali, si jo zaslužijo in jo zdaj tudi dobivajo. Obsodil jih je tudi zaradi napadov na sodnika vrhovnega sodišča Bretta Kavanaugha ter povedal, da je sam imenoval že več kot sto sodnikov ter jih bo še več, edini, ki ga pri tem ne bo presegel, je prvi predsednik George Washington.  

Donald Trump v Orlandu. FOTO: Mandel Ngan/AFP
Donald Trump v Orlandu. FOTO: Mandel Ngan/AFP


Če bi demokrati leta 2020 dobili Belo hišo in kongres, bi se po njegovem prepričanju spravili na pravico do svobodnega izražanja in druge ustavne pravice ter državo preplavili z migranti. Obsodba nezakonitega priseljevanja je osrednja politična tema sedanjega ameriškega predsednika in tudi v Orlandu je ponovil, da hočejo tiste priseljence, ki si to zaslužijo, ne pa kar vse, ki se hočejo priseliti. Pohvalil je napredek pri gradnji zidu, še pred nastopom na Floridi pa za prihodnji teden napovedal množično prijetje nezakonitih priseljencev, čeprav ni navedel podrobnosti.



Vsemu navdušenju njegovih privržencev navkljub pa raziskave javnega mnenja tudi v Floridi dajejo prednost več demokratskim kandidatom, med njimi na prvem mestu nekdanjemu podpredsedniku Joeju Bidenu, Iz njegovega štaba so Američane pozvali k izbiri: ali bodo pomagali, da bo Trump le osamljena izjema ali pa mu bodo dovolili v temeljih spremeniti značaj naroda.

»Naša država si ne more privoščiti še štirih let Trumpovega zmanjševanja ameriške vloge v svetu, krčenja dostopa do zdravstvene oskrbe, ignoriranja podnebnega izrednega stanja, ki je grožnja naši nacionalni varnosti brez primere, trganja otrok od njihovih staršev na mejah, podeljevanja gigantskih davčnih olajšav velikim korporacijam in bogatim na račun delovnih družin ter razdeljevanja države z davčno zagrizenostjo in rasizmom, ki je nasproten naši identiteti.« Druge statistike dajejo Trumpu prednosti v nekaterih ključnih državah, predsednik pa je za svojo predvolilno kampanjo že zbral tudi na desetine milijonov dolarjev.

Preberite še:

Komentarji: