Donald Trump za vekomaj?

Nekaterim ni jasno, ali se ameriški predsednik šali ali ne.

Objavljeno
24. junij 2019 06.00
Posodobljeno
24. junij 2019 06.00
Ameriški predsednik med vračanjem v Belo hišo po koncu tedna v Camp Davidu. FOTO: Nicholas Kamm/AFP
New York – Ameriški predsednik Donald Trump ni pripravljen na izgubo volitev. Veliko bolje in veliko lažje bi bilo, če bi lahko odgovoril z da, je priznal v intervjuju z NBC-jevim Chuckom Toddom: »A ne maram izgubljati, v vsem svojem življenju nisem veliko izgubljal.«

Se s tem začenjajo ponovna ugibanja o Trumpovi prilastitvi oblasti ob morebitnem porazu na volitvah leta 2020, ali pa leta 2024, če bo dobil drugi mandat? Sedanji predsednik ZDA je na svojem priljubljenem Twitterju objavil satirično naslovnico revije Time s svojo kandidaturo na prav vsakih prihodnjih volitvah do leta – 90.000 oziroma za vekomaj: »4EVA!« Kritiki pa najbrž še vedno niso prepričani, da gre za šalo.

Zato pa je Trump izdal svojega favorita za demokratskega nasprotnika na volitvah 2020, to je »zaspani« Joe Biden, ki tudi sicer vodi med množico demokratskih pretendentov na Belo hišo. Enkrat za spremembo je pohvalil svojo prejšnjo nasprotnico Hillary Clinton, ki je bila po njegovem pametna, trda in brezobzirna, Joe Biden pa je - pač zaspan. Svojega izpraševalca pa je presenetil z namigovanjem na nekatere nepravilnosti na volitvah 2016, ko je šlo za skupne glasove ameriških volivcev. Večino teh je prejela Clintonova, ali Trump noče izgubljati niti za nazaj?

Republikanski prvak je intervju izkoristil tudi za razglašanje svojih dosežkov: dober gospodarski položaj, rekordi na borzah, spet se je zavzel tudi za carine s pripombo o dobrih starih časih, ko so brez dolgov zgradili vse od infrastrukture dom vojske.

Prejšnjemu predsedniku Baracku Obami ni hotel priznati zaslug za gospodarski vzpon, zato pa ga je obtožil tudi krivde za ločevanje migrantskih otrok od njihovih staršev. Demokrate je pozval, naj vsaj zdaj zaprejo luknje v zakonodaji, ter sporočil, da je na njihovo prošnjo za dva tedna prestavil množično izganjanje nezakonitih priseljencev, ki ga je prej napovedal za ta konec tedna.