Dorian s silovitostjo orkana pete stopnje dosegel Bahame

Na nekaterih območjih naj bi padlo več kot 600 litrov dežja na kvadratni meter.

Objavljeno
01. september 2019 16.12
Posodobljeno
01. september 2019 21.43
V luči negotovosti glede Dorianove natančne poti in izjemne moči orkana, ki velja za enega hujših atlantskih viharjev, ki ogroža naseljena območja, se vrstijo številna opozorila. FOTO: Dante Carrer/Reuters
L. Z., STA
L. Z., STA
Orkan Dorian, ki se je okrepil v orkan najvišje, pete stopnje, je z vetrovi, ki dosegajo do 295 kilometrov na uro, v sunkih pa celo več, je v nedeljo pozno popoldne po srednjeevropskem času dosegel otočje Bahami. Gre za najhujši orkan, ki je kadar koli zajel to turistično priljubljeno otočje. Nadaljnja pot orkana v smeri ZDA medtem še vedno ni povsem jasna.

Da gre za veliko vremensko pošast, ki bi lahko na otočju povzročila katastrofalne posledice, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prebivalcem na novinarski konferenci povedal tudi bahamski premier Huber Minnis.

»To je verjetno najbolj žalosten in najhujši dan v mojem življenju. Soočamo se z orkanom, ki ga v zgodovini še nismo doživeli,« je dejal na trenutke zelo čustveni Minnis.

image
Po oceni direktorja nacionalnega centra Kena Grahama gre za zelo zelo nevarno situacijo. FOTO: AFP


Oblasti so okoli 400.000 prebivalcev pozvale, naj se zatečejo na varno oz. umaknejo na višje ležeče kraje. Na nekaterih območjih naj bi padlo več kot 600 litrov dežja na kvadratni meter, viharna plima pa bi lahko dosegla celo sedem metrov. Orkan je tudi zelo razsežen, saj najhujši vetrovi pihajo v polmeru 75 kilometrov od očesa orkana, katastrofalne posledice pa tropski vihar lahko povzroči še v precej širšem premeru.

Prve informacije z bahamskega otočja govorijo o katastrofalnih razmerah, težava pa je, da se bo orkan nad območjem zadržal kar nekaj časa, kar pomeni, da bi lahko škoda res dosegla velike razsežnosti.

image
Gre za najhujši orkan, ki je kadar koli zajel Bahame. FOTO: Christopher Hall/Reuters


Glede nadaljnje poti orkana je še vedno nekaj nejasnosti. Trenutno se premika s hitrostjo 11 kilometrov na uro proti zahodu in ameriški meteorologi pričakujejo, da bo rahlo oslabljen, a še vedno zelo močan, v noči na torek oplazil vzhodno obalo Floride, kjer so že razglasili izredne razmere, in se nato usmeril na sever ob obali Georgie ter obeh Karolin.

V luči negotovosti glede Dorianove natančne poti in izjemne moči orkana, ki velja za enega hujših atlantskih viharjev, ki ogroža naseljena območja, se vrstijo številna opozorila.

Tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki se zaradi vremenskega dogajanja danes ni udeležil slovesnosti ob 80-letnici začetka druge svetovne vojne na Poljskem, je po pogovoru s pristojnimi službami posvaril pred potencialnimi katastrofalnimi posledicami in poudaril, da gre za eno najhujših neviht v zgodovini, katere učinki se bodo še nekaj dni čutili ob vzhodni obali ZDA. Zagotovil je tudi zvezno pomoč pri odpravljanju posledic divjanja narave.

image
Natančna pot orkana je še vedno nejasna. FOTO: Mark Wilson/AFP