Dosegli dogovor o odpravi Trumpovih carin na jeklo in aluminij

Mehika in Kanada bosta odpravili svoje carine na uvoz iz ZDA, kar odpira pot do ratifikacije novega sporazuma o prosti trgovini v Severni Ameriki.
Fotografija: Dogovor prinaša ukinitev carin v 48 urah v zameno za mehanizem nadzora uvoza poceni jekla in aluminija iz Kitajske in podobnih držav. FOTO: Julio Cesar Aguilar/AFP
Odpri galerijo
Dogovor prinaša ukinitev carin v 48 urah v zameno za mehanizem nadzora uvoza poceni jekla in aluminija iz Kitajske in podobnih držav. FOTO: Julio Cesar Aguilar/AFP

Ameriški predsednik Donald Trump je naznanil dogovor med ameriškimi sosedami o odpravi carin na uvoz jekla in aluminija iz Kanade in Mehike. Obe državi bosta odpravili svoje carine na uvoz iz ZDA, kar odpira pot do ratifikacije novega sporazuma o prosti trgovini v Severni Ameriki.

Dogovor je potrdil tudi kanadski premier Justin Trudeau, ki se je v petek pogovarjal s Trumpom po telefonu, Mehika pa je zagotovila, da bo potrditev kmalu prišla tudi od predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja. Dogovor prinaša ukinitev carin v 48 urah v zameno za mehanizem nadzora uvoza poceni jekla in aluminija iz Kitajske in podobnih držav.

Kanada in Mehika sta se zavezali, da bosta sodelovali v nadzoru uvoza cenejših kovin iz tretjih držav v ZDA. Washington si je pridržal pravico, da carine ponovno uvede, če bo uvoz v določenem času narasel krepko čez zgodovinsko povprečje. ZDA lahko potem uvedejo carine vendar le na jeklo in aluminij. Trump je zahteval, da Kanada in Mehika privolita v sistem kvot, vendar ni uspel.

Trumpove carine na jeklo in aluminij so onemogočile ratifikacije prenovljene Nafte, to je sporazuma o prosti trgovini Severne Amerike. FOTO: Alex Wong/AFP
Trumpove carine na jeklo in aluminij so onemogočile ratifikacije prenovljene Nafte, to je sporazuma o prosti trgovini Severne Amerike. FOTO: Alex Wong/AFP
Kanada bo odpravila carine na 12 milijard dolarjev uvoza iz ZDA, Mehika na tri milijarde. Obe državi pa bosta prenehali s tožbo proti ZDA pred WTO, ker je Trump samovoljno uvedel carine na jeklo in aluminij z izgovorom, da gre za nacionalno varnost. Kanada in Mehika sta s carinami udarili predvsem po ameriških kmetih, ki bodo lahko sedaj spet bolj prodajali svinjino, govedino, pridelke in ameriški viski.

Trumpove carine na jeklo in aluminij so onemogočile ratifikacije prenovljene Nafte, to je sporazuma o prosti trgovini Severne Amerike. Trump je sporazum med kampanjo 2016 označil za katastrofo. Ko je prevzel oblast je prisilil sosedi v pogajanja o novem sporazumu, dogovor so sprejeli, vendar bistvenih med "novo in staro Nafto" ni. Trump bo kljub temu razglasil zmago in se odpravil pred volivce 2020 z argumentom, da njegove trgovinske politike prinašajo rezultate. Do potrditve nove, pa stara Nafta velja naprej.

Trudeau je na srečanju z jeklarji v Hamiltonu dejal, da je dogovor dobra novica za celotno Severno Ameriko in pričakuje, da lahko v Kanadi v naslednjih tednih začnejo s koraki za ratifikacijo prenovljene Nafte, ki ji v Trumpovi vladi pravijo USMCA - "Sporazum ZDA, Mehika, Kanada".

Med zadržki za ratifikacijo, ki jih navajajo, je premajhna zaščita pravic delavcev. FOTO: Joe Raedle/AFP
Med zadržki za ratifikacijo, ki jih navajajo, je premajhna zaščita pravic delavcev. FOTO: Joe Raedle/AFP


Carine so bile glavna ovira na poti do ratifikacije, vlogo ovire pa bodo sedaj prevzeli kongresni demokrati, ki - po ocenah poznavalcev - Trumpu ne bodo privoščili lahke politične zmage. Med zadržki za ratifikacijo, ki jih navajajo, je premajhna zaščita pravic delavcev.

Trump je trenutno zapleten v trgovinsko vojno s Kitajsko in dogovor s sosedama je dobrodošlo olajšanje za ameriške kmete in podjetja. Olajšanje so dobili tudi evropski in drugi proizvajalci avtomobilov. Trump je sicer v petek uvoz avtomobilov iz tujine označil za grožnjo nacionalni varnosti, vendar obenem preložil odločitev o uvedbi carin za pol leta.

Preberite še:

Komentarji: