Dosje: Dan D

Mineva 70 let od zavezniškega izkrcanja v Normandiji. Vse o začetku konca druge svetovne vojne najdete tukaj.

Objavljeno
06. junij 2014 16.21
Posodobljeno
06. junij 2014 18.00
DDAY-ANNIVERSARY/
Delo
Delo

Povabilo na slovesnost je v veliko zadoščenje: Slovenski partizani in predstavniki borčevske organizacije so imeli v Normandiji popolnoma enakovreden status kot vsi drugi veterani.

Konec velike vojne je bil le začetek novih vojn: Tudi najbolj krvava zgodovinska izkušnja ne zagotavlja končnega miru.

Dan D: ± 70Ko bo Normandija slavila osemdesetletnico Dneva D, bo živa res le še peščica veteranov zavezniškega izkrcanja.

Zmaga spomina: V imenu zmage in v imenu svobode se ne sme ničesar pozabiti.

Izkrcanje, ki je zasužnjenemu svetu ponudilo novo upanje: Slovesnosti so se prvič v zgodovini udeležili tudi slovenski partizani.

Zmaga spomina: V imenu zmage in v imenu svobode se ne sme ničesar pozabiti.

Nemčija: Moralna avtoriteta Evrope: Nemška kanclerka Angela Merkel je skupaj z Hollandom pripomogla k današnjemu srečanju voditeljev Rusije in Ukrajine.

V Normandiji diplomacija na visokih obratih: Vladar iz Kremlja je bil prvič po izbruhu ukrajinske krize v družbi voditeljev Zahoda, nakazal je pripravljenost na popuščanje.

• Dan, ko je bila Hitlerjeva Nemčija obsojena na smrt: Med povabljenimi na obletnico dneva D so prvič v zgodovini tudi predstavniki slovenskega partizanskega gibanja.

»Mi bomo prej ko slej odšli. A spomin bo preživel«: Z veterani izkrcanja na ameriškem vojaškem pokopališču nad plažo Omaha.

Voditelja Ukrajine in Rusije sta si segla v roko: V ospredju je bila obletnica dneva D, v ozadju ukrajinska kriza.

Dan D pred 70 leti v fografiji

70. obletnica dneva D v fotografiji