Dostojanstvo učiteljev in čistilk nima enake cene

Nezadovoljni s plačami so tudi hrvaški policisti, cariniki, pravosodni policisti, zdravniki in medicinske sestre.
Fotografija: Plenković je na koncu le popustil zahtevam učiteljev, vendar je izpolnitev dogovora delno preložil na naslednjo vlado. FOTO: Dragan Matić/Cropix
Odpri galerijo
Plenković je na koncu le popustil zahtevam učiteljev, vendar je izpolnitev dogovora delno preložil na naslednjo vlado. FOTO: Dragan Matić/Cropix

Sindikati čistilk, administrativnega in tehničnega osebja obtožujejo voditelje šolskih sindikatov, ki so včeraj dosegli kompromis s hrvaško vlado, da so jih izdali in prevarali. Stavko so danes napovedali policisti. Nezadovoljni s plačami so še cariniki, pravosodni policisti, zdravniki in medicinske sestre.

Predsednik policijskega sindikata Dubravko Jagić je napovedal, da bodo organizirali stavko, če vlada ne bo tudi policistom zvišala koeficientov za zahtevnost dela, kot je to storila za učitelje. Po njegovih navedbah so policisti glede na koeficiente najslabše plačani znotraj državnih in javnih služb. Posledično ljudje zapuščajo policijske vrste, novi pa vanje nočejo vstopiti.
 

Dolga vrsta za višje plače


Policisti so pripravljeni na vse oblike stavke, če med pogajanji z vlado premiera Andreja Plenkovića ne bodo dosegli višjih koeficientov. Po Jagićevi oceni so priložnosti za stavko med božično-novoletnimi prazniki ter hrvaškim predsedovanjem EU. K stavki bodo pozvali druge sindikate, kot je sindikat carinikov, ki tudi zahtevajo zvišanje koeficientov. Predsednik sindikata Rino Štorić je včeraj povedal, da cariniki pričakujejo odločitev vlade o svoji zahtevi v sedmih dneh.



Višje koeficiente za zahtevnost dela zahtevata tudi sindikata pravosodnih policistov in medicinskih sester. V zdravniški zbornici in sindikatu zdravnikov so nezadovoljni tudi zaradi čezmernega števila nadur. Zato zbirajo podpise zdravnikov, da bi umaknili soglasje za nadure, in zahtevajo novo strokovno kolektivno pogodbo, s katero bi uredili problem plačevanja nadur.
 

Preložitev na novo vlado


Čeprav so se vlada in sindikati dogovorili, da bodo administrativnemu in preostalemu osebju v šolstvu zvišali dodatek na plačo v enakem znesku, kot so učiteljem zvišali koeficiente, predsednik administrativnega in tehničnega sindikata Mario Jakša ocenjuje, da so jih prevarali. Zato napoveduje novo stavko. Šolski sindikati so na začetku stavke zahtevali višje koeficiente za vse zaposlene v šolstvu, zdaj pa predsednika Neodvisnega sindikata zaposlenih v srednjih šolah Branimir Mihalinec in sindikata hrvaških učiteljev Sanje Šprem pojasnjujeta, da bi s tem nastale prevelike razlike v javnih službah.

Mihalinec, Špremova in predsednik Neodvisnega sindikata znanosti in visokega izobraževanja Vilim Ribić so prepričani, da so dosegli stavkovne cilje. Da je dosežen kakovosten kompromis, ki je v interesu otrok, je ocenil tudi Plenković. Kot je pojasnil, bo vlada z uredbo na četrtkovi vladni seji zvišala koeficiente zahtevnosti dela učiteljev za šest odstotkov v treh korakih. Zadnja dva odstotka zvišanja koeficientov bodo učitelji dobili 1. januarja 2021. Plenković je na koncu le popustil zahtevam učiteljev, vendar je izpolnitev dogovora delno preložil na naslednjo vlado. 

Preberite še:

Komentarji: