Državno odvetništvo vložilo zahtevo za začasno izpustitev Oriola Junquerasa

Zahteva državnega odvetništva prihaja v luči zapletov, povezanih s prevzemom evroposlanskih akreditacij. 
Fotografija: Oriol Junqueras v času sojenja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Oriol Junqueras v času sojenja. FOTO: AFP

Špansko državno odvetništvo je vrhovno sodišče pozvalo, naj obsojenemu nekdanjemu podpredsednika katalonske vlade Oriolu Junquerasu omogoči prevzem evroposlanske akreditacije. Poziv prihaja po nedavni odločitvi Sodišča EU, v kateri je institucija opozorila, da Junquerasa ščiti imuniteta evroposlanca.

Nekdanji podpredsednik Katalonije Junqueras trenutno prestaja trinajstletno zaporno kazen zaradi vstaje in zlorabe javnih sredstev v času poskusa osvajanja Katalonije leta 2017, zato ne more prevzeti akreditacije poslanca evropskega parlamenta. To bi namreč pridobil na španski volilni komisiji in nato v evropskem parlamentu v Bruslju. Državno odvetništvo španskemu vrhovnemu sodišču predlaga še, naj na evropski parlament naslovi zahtevo po preklicu Junquerasove poslanske imunitete, kar bi omogočilo njegovo vrnitev v zapor.


Nabiranje političnih točk


Spomnimo, ker v strahu pred aretacijo nista odpotovala v Španijo, imata težave s pridobitvami poslanske akreditacije tudi nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont in minister za zdravje Toni Comín.

Da je vlogo državnega odvetništva treba razumeti v kontekstu nabiranja političnih točk španskih Socialistov pod vodstvom Pedra Sáncheza, ki po novembrskih volitvah še vedno niso sestavili vlade, opozarja tiskovna agencija Reuters. Podpora katalonske republikanske levice ERC, ki jo vodi zaprti Junqueras, je namreč ključna za socialiste, saj ti nimajo večine v parlamentu. 

Preberite še:

Komentarji: