Duhovniki kot orodje hudiča, ki žrtvujejo otroke

Žrtve zlorab papežu očitajo, da ne sliši njihovih krikov.

Objavljeno
24. februar 2019 13.35
Posodobljeno
24. februar 2019 13.35
Papež Frančišek oster do duhovnikov, ki zlorabljajo otroke, a konkretnih ukrepov ni naštel. Foto: Reuters 
STA, S. S.
STA, S. S.
Papež Frančišek je ob zaključku konference o zaščiti otrok danes v Vatikanu označil duhovnike, ki prežijo na otroke, za orodje hudiča. Obljubil je konkretne ukrepe proti zlorabam otrok. Tovrstnega krutega dejanja ne more upravičiti nobena razlaga, je dejal in obljubil, da katoliška cerkev v prihodnje ne bo več prikrivala zločinov pedofilskih duhovnikov, kot je bilo to v preteklosti.»Naše delo nas je privedlo do ugotovitve, da je resnost nadloge spolnih zlorab mladoletnih razširjen fenomen v vseh kulturah in družbah in da je bilo tako tudi v preteklosti,« je dejal Frančišek ob koncu maše.

Zlorabe otrok je primerjal z nekdanjimi krutimi verskimi praksami v nekaterih kulturah, kot je na primer žrtvovanje ljudi, pretežno otrok, v poganstvu.

V prihodnjih tednih bo Vatikan izdal pravila, kako obravnavati obtožbe o zlorabah, navajajo tuji mediji. Zavezujočih sklepov pa po štirih dneh prvega vrha katoliške cerkve o spolnih zlorabah otrok ni pričakovati.

Papež je obljubil, da bodo v prihodnosti kakršenkoli primer zlorabe obravnavali z največjo resnostjo. »Odmevi tihega joka malih, ki so v njih našli mučitelje namesto očetov ali duhovnih vodij, bodo pretresli srca, zaslepljena s hipokrizijo in oblastjo,« je povedal papež in dodal, da je njihova dolžnost, da pozorno prisluhnejo tem tihim jokom.

image
Žrtve so nad nekonkretnostjo razočarane.
Foto Vincenzo Pinto/AFP


Po oceni papeža so tako zlorabe v Cerkvi še hujše kot drugod, saj niso v skladu z moralno avtoriteto in etično verodostojnostjo, ki jo Cerkev predstavlja in uči.

Predstavniki žrtev, ki so zahtevali konkretne ukrepe, so razočarani nad potekom srečanja. Vrh Vatikana se izogiba sprejetju jasnih smernic in navodil za svetovno Cerkev, je povedal Matthias Katsch iz enega od nemških združenj žrtev spolnih zlorab.

Ob robu konference so organizirali tudi proteste, na katerih so papežu očitali, da ne sliši njihovih krikov. Zahtevali so, da se storilce tovrstnih dejanj in tiste, ki jim to omogočajo, razreši duhovniškega poklica, ne pa da se jih zgolj premešča v druge župnije.

Razburilo jih je tudi priznanje nemškega kardinala Reinharda Marxa, da je Cerkev uničila dokumente o duhovnikih, ki so spolno zlorabili otroke, oziroma da teh dokumentov sploh niso pripravili.