Duhovniki od zdaj z le eno moralo

Od četrtka do nedelje v Vatikanu poteka srečanje, na katerem se bodo zavezujoče soočili s spolnimi zlorabami v Cerkvi.
Fotografija: Vatikanske smernice: duhovnik, ki ima otroka, naj se laizira, naj zapusti duhovniški stan in naj se posveti svojemu otroku. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Vatikanske smernice: duhovnik, ki ima otroka, naj se laizira, naj zapusti duhovniški stan in naj se posveti svojemu otroku. FOTO: Jure Eržen/Delo

V Rimskokatoliški cerkvi se bo zgodilo nekaj prelomnega. Tako je vsaj presodil čikaški kardinal Blaise J. Cupich, ko je v ponedeljek napovedal srečanje 190 cerkvenih voditeljev (predsednikov škofovskih konferenc) z vsega sveta v Vatikanu. Dogajalo se bo od četrtka do konca tedna in na tem srečanju bodo predstavili, kaj pomeni novo odločilno poglavje k ničelni toleranci do spolnih zlorab otrok v Cerkvi.

Uvodni dogodek je v svetovno Katoliško cerkev ta teden priletel kot raketni izstrelek. Papež je iz duhovniškega stanu dokončno odslovil 88-letnega washingtonskega kardinala Theodorja McCarricka. Leta 1971 je namreč spolno zlorabljal 16-letnega ministranta in spolno nadlegoval še številne semeniščnike. Eden od otrok, ki ga je McCarrick celo krstil, je prijavil, da ga je ta spolno zlorabljal od 11. do 30. leta.

Na ponedeljkovi tiskovni konferenci je načrte tega srečanja predstavil malteški nadškof Charles J. Scicluna, sicer tudi tajnik Kongregacije za nauk vere. Papež Frančišek je v tvitu svetovne vernike pozval, naj srečanje podprejo z molitvijo, kajti, je zapisal, želi, da bi bilo to srečanje »močna gesta pastoralne odgovornosti zaradi nujnih izzivov«. Sporočilo za prihodnost v teh zadevah je na ponedeljkovi tiskovni konferenci napovedal kardinal Cupich: poslej bodo škofje osebno odgovorni za dogajanja v njihovi jurisdikciji. Namera, kako problemu spolnih zlorab v Cerkvi dati novo dimenzijo, je pritegnila pozornost svetovne javnosti, tudi medijev.

Stališča papeža Frančiška so jasna: duhovnik, ki zaplodi otroka, ne more več ostati v duhovniškem stanu. FOTO: Reuters
Stališča papeža Frančiška so jasna: duhovnik, ki zaplodi otroka, ne more več ostati v duhovniškem stanu. FOTO: Reuters

 

Vatikanske smernice duhovnikom, ki imajo otroke


New York Times je objavil, da ima Vatikan že skrivna pravila, kako ravnati z duhovniki, ki imajo otroke. Gre za splošna navodila, kaj storiti, ko klerik prelomi obljubo celibata in spočne otroka. Po namigih, ki jih je dobil časnik, je na tiskovno predstavništvo Vatikana naslovil novinarsko vprašanje in tiskovni predstavnik Alessandro Gisotti je obstoj teh splošnih navodil potrdil. Časnik je predstavil izjavo irskega psihoterapevta Vincenta Doyla, ki je sam otrok duhovnika: »Tovrstne otroke najdete vsepovsod.«

Na srečanje predsednikov svetovnih škofovskih konferenc bodo prišle tudi žrtve spolnih zlorab, tudi Vincent Doyle. Tam se bo srečal z več vplivnimi prelati, tako piše New York Times. Leta 2017, poroča časnik, je z njim vzpostavil stik današnji papeški odposlanec Svetega sedeža pri Združenih narodih, nadškof Ivan Jurkovič. On – po rodu sicer Slovenec – je Doylu po lastnih navedbah prvi pokazal »vatikanske smernice«.


Tiskovni predstavnik Gisotti je pojasnil, da te smernice pomenijo namig, prošnjo duhovniku, ki ima otroka, naj se laizira, naj zapusti duhovniški stan in se posveti svojemu otroku. Frančiškova stališča so do tega že dolgo jasna: duhovnik, ki v trenutku slabosti prekrši obljubo celibata, lahko ostane duhovnik, toda tisti, ki zaplodi otroka, ne more več ostati v duhovniškem stanu.

Nihče seveda ne ve, koliko je duhovniških otrok po vsem svetu, toda Vincent Doyle, urednik spletne strani, ki združuje te otroke (Coping International), pravi, da ima ta stran 50.000 uporabnikov v 175 državah.
 

Tudi slovenski primeri cerkvenih zlorab


Srečanja v Vatikanu se bodo udeležili tudi uradni predstavniki slovenske Katoliške cerkve. Nemara ni naključje, da je danes tiskovno konferenco sklicala tudi civilna iniciativa za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi na Slovenskem, Dovolj.je. Bila je nenavadna tiskovna konferenca, na kateri je pet predstavnikov te iniciative – trije med njimi so bili aktivni duhovniki – medijem predstavilo gibanje, osvetlilo nekaj konkretnih primerov zlorabe in težave, na katere so naleteli, ko so jih hoteli predstaviti in prijaviti uradnim institucijam slovenske Katoliške cerkve.

Konferenca je bila nenavadna, ker je bila namenjena novinarjem, a so vprašanja novinarjev vljudno odklonili že v izhodišču. Predstavili pa so novo spletno stran, na kateri prizadeti ali zlorabljeni ljudje lahko prijavijo svoj primer ali dobijo psihosocialno pomoč. Poanta predstavitve, ki jo je naredil član iniciative Igor Vovk, je bila, da slovenska Katoliška cerkev naredi premalo, da bi zaščitila žrtve spolnih zlorab. Duhovnik Janez Cerar – nakazal je, da je sam žrtev spolne zlorabe – je z imenskim privoljenjem druge žrtve predstavil primer spolne zlorabe in križev pot, ki ga je ta žrtev prehodila po vsej Katoliški cerkvi, da bi na koncu ostala brez pravice in praznih rok. Pomenljiva je bila navzočnost še dveh duhovnikov, frančiškana Tomaža Pinterja in jezuita Jožeta Robleka, ki sta sporočala zgolj s prisotnostjo in molkom, ter odvetnika Tomaža Piska, ki je predstavil, s kakšnimi težavami in ovirami se morajo soočati žrtve zlorab v internih sodnih postopkih.



V zvezi s srečanjem predsednikov škofovskih konferenc v Vatikanu smo na tiskovni urad SŠK naslovili vprašanje z željo po odzivu na ta dogodek, vendar do dogovorjenega roka odgovora nismo prejeli. Zato pa je SŠK izdelala uradno javno izjavo, v kateri se je deklarativno zavzela za ničelno toleranco do spolnih zlorab v Katoliški cerkvi. Svojo dejavnost so pisci podprli z dejstvom, da so že leta 2009 ustanovili ekspertno skupino za reševanje primerov spolnih zlorab, ki je leta 2017 v slovenski Katoliški cerkvi obravnavala dva primera.

Preberite še:

Komentarji: