Dvanajstletna deklica je umrla, še 16 deklet ranjenih

Napadalec se je večkrat zabodel v predel vratu in kasneje umrl. 
Fotografija: Dve osebi sta umrli v napadu, preminil je tudi napadalec. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dve osebi sta umrli v napadu, preminil je tudi napadalec. FOTO: Reuters

Na Japonskem je skupina osnovnošolskih otrok čakala na avtobus, ko jih je z nožem napadel moški. Motiv za napad sredi mesta Kawasaki južno od Tokia še ni znan. Je pa po navedbah očividcev napadalec med napadom držal nož v vsaki roki in kričal: »Ubil vas bom.« Osumljenec je bil domnevno star okrog 50 let.

V napadu je bilo ranjenih 18 ljudi, od tega 16 osnovnošolskih deklet, poročajo lokalni mediji. Dve osebi sta umrli, in sicer dvanajstletna osnovnošolka Hanako Kuribayaši in devetintridesetletni oče enega od otrok Satoši Oyama, sicer uslužbenec zunanjega ministrstva. Zaradi hujših poškodb so morali operirati žensko in tri šolarke. Napadalec se je na koncu približno štirikrat zabodel v predel vratu. Policija ga je pridržala, a je kasneje v bolnišnici umrl. 

Policisti, ki so prvi prispeli na kraj dogodka, so tam našli dva noža. Predstavnik gasilcev iz Kawasakija je povedal, da so klic na pomoč prejeli ob 07.44 po lokalnem času (22.44 po srednjeevropskem). Klicatelj je prijavil, da je nekdo zabodel več otrok, poroča BBC

Voznik šolskega avtobusa je dejal, da se je osumljenec blizu zasebne šole Caritas približal skupini otrok, ki so čakali na avtobus. Nato jih je začel zabadati z nožem, vstopil na avtobus ter tam nadaljeval svoje početje. »Na tleh blizu avtobusa je ležal okrvavljen moški, prav tako tudi šolarji. To je mirna soseska, grozljivo je doživeti kaj takega,« je povedala ena od prič.

Drug sogovornik je dodal: »V moji soseski je povsem običajno, da gredo otroci, stari le štiri leta, v vrtec sami. Na Japonskem se počutimo varni, zato jih že tako zgodaj navajamo na samostojnost.«

Na kraj dogodka je takoj prispela policija. FOTO: Reuters
Na kraj dogodka je takoj prispela policija. FOTO: Reuters


Na Japonskem se v teh dneh na diplomatskem obisku mudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je že izrazil sožalje žrtvam tragičnega napada. Japonski premier Šinzo Abe je ostro obsodil napad in dodal: »Primer je srhljiv. Žrtvam izrekam najbolj iskreno in globoko sožalje in upam, da bodo ranjeni čim hitreje okrevali.« Napad je pretresel vso državo.

Japonska ima sicer eno najnižjih stopenj nasilnih dejanj, a v zadnjih letih se je zgodilo kar nekaj napadov z nožem. Leta 2016 je nekdanji zaposleni v psihiatrični ustanovi zabodel 19 pacientov. Kot motiv za napad je navedel, da jih je »želel ozdraviti«. Pred osemnajstimi leti pa je moški v Osaki vstopil v šolo in prav tako z nožem ubil osem učencev. 

Leta 2008 je neki moški v Tokiu zabodel osem ljudi in jih še deset ranil. Najprej je s tovornjakom zapeljal v četrt, priljubljeno med turisti, ter nato naključno zabadal mimoidoče. Napadalca so kasneje obsodili na smrt.

Preberite še:

Komentarji: