Dve točki obtožnice proti republikanskemu predsedniku ZDA

Sledi glasovanje demokratsko nadzorovanega predstavniškega doma, senat z republikansko večino pa je za sojenje rezerviral termine v januarju.
Fotografija: Kongresni demokrati obtožujejo republikanskega predsednika. FOTO: Alex Wong/AFP
Odpri galerijo
Kongresni demokrati obtožujejo republikanskega predsednika. FOTO: Alex Wong/AFP

New York – Pravosodni odbor ameriškega predstavniškega doma je objavil obtožnico proti predsedniku Donaldu Trumpu. »Moramo biti jasni: nihče, niti predsednik, ni nad zakonom!« je poudaril predsednik odbora Jerrold Nadler in naštel dve točki obtožnice. V prvi predsednika ZDA obtožujejo zlorabe svojega položaja za pritisk na Ukrajino k preiskavi domačega političnega tekmeca, v drugi omejevanja kongresne preiskave.

Več kot sto ur pričanj sedemnajstih prič v odboru predstavniškega doma za obveščevalne zadeve pa ni moglo prikriti dejstva, da je bila preiskava izvedena in obtožnica napisana strogo po strankarski ločnici. Newyorški demokrat Nadler in kalifornijski Adam Schiff, ki je izvedel pričanja, skupaj s predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi in drugimi kongresnimi demokrati še  nista prepričala niti enega  republikanskega kongresnika, kot kažejo raziskave javnega mnenja, pa tudi ne Američanov, ki so volili Donalda Trumpa. Če demokratski volivci v veliki večini soglašajo, da je Trump nevarnost za ZDA in ga je treba z vsemi sredstvi ustaviti, je eden od republikanskih volilcev na ponedeljkovi predstavitvi dokazov obtoževal, da hočejo manj kot leto dni pred volitvami odstraniti zakonito izvoljenega predsednika.



Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi in voditelj pravosodnega odbora Jerrold Nadler FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi in voditelj pravosodnega odbora Jerrold Nadler FOTO: Jonathan Ernst/Reuters


Pisci naše ustave so predpisali jasne ukrepe proti predsednikom, ki kršijo svojo prisego, verjame demokrat Nadler: »Predsednik je nosilec javnega zaupanja, če ga izda in sam sebe postavi pred državo, okroža ustavo, demokracijo in nacionalno varnost.« Za Donalda Trumpa pa je obtožnica »proti predsedniku, ki se je izkazal z rezultati kot najbrž najmočnejše gospodarstvo v zgodovini naše države in ki, najbolj pomembno, ni naredil nič narobe,« čista politična norost, kot je tvital.

Vsaj za zdaj se lahko zanaša na republikansko nadzorovani senat, ki bo po glasovanju v vsem predstavniškem domu prevzel sojenje. Eden vodilnih senatorjev Lindsey Graham je celo zvezni preiskovalni urad FBI, ki je med predvolilno kampanjo 2016 ukazal nadzor nad članom Trumpove kampanje, obtožil, da je kriminalno podjetje »kot v dobrih starih časih J. Edgarja Hooverja«.

Generalni inšpektor pravosodnega ministrstva Michael Horowitz je v ponedeljek objavil rezultate svoje preiskave zadnje predvolilne kampanje. Kot poudarjajo demokrati, tedanjemu vodstvu FBI-ja ni očital političnih predsodkov in namernega kršenja predpisov, a je vendarle naštel kar sedemnajst napak pri obrazložitvi obveščevalnega nadzora pred pristojnim sodiščem. Senator Graham Carterja Pagea, ki je bil po prepričanju tedanjega FBI-ja ključ do ruskih zvez tedanjega predsedniškega kandidata Trumpa, poziva k tožbi proti državi.

Senator Lindsey Graham je na Trumpovi strani. FOTO: Chip Somodevilla/AFP
Senator Lindsey Graham je na Trumpovi strani. FOTO: Chip Somodevilla/AFP


Demokrati verjamejo, da je potreben obračun s Trumpom, republikanci pa tudi po zaslišanjih v pristojnih odborih predstavniškega doma prikimavajo svojemu predsedniku, ki svoje politične nasprotnike obtožuje lova na čarovnice. Po tem prepričanju je na Ukrajino dvomljivo pritiskal sedanji demokratski predsedniški kandidat Joe Biden, ki je bil v samem središču Trumpovih prošenj na preiskavo ukrajinskemu predsedniku Volodomirju Zelenskemu v telefonskem pogovoru s 25. Julija, zaradi katerega je predstavniški dom tudi sprožil preiskavo predsednikove razrešitve. Nekdanji demokratski podpredsednik v administraciji Baracka Obame Biden je po lastnih besedah dosegel odpustitev ukrajinskega tožilca, ki je preiskoval tamkajšnjega proizvajalca zemeljskega plina z njegovim sinom Hunterjem v upravnem odboru.
 

Preberite še:

Komentarji: