Eden bi dal ljudstvu novo možnost, drugi ima v rokah dogovor

Pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami sta se v prvem televizijskem soočenju pomerila vodji britanskih konservativcev in laburistov Boris Johnson in Jeremy Corbyn.

Objavljeno
19. november 2019 22.05
Posodobljeno
19. november 2019 22.16
V prvem televizijskem soočenju sta se pomerila vodji britanskih konservativcev in laburistov Boris Johnson in Jeremy Corbyn.
FOTO: Reuters
L. Z.
L. Z.
Pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 12. decembra, sta se v prvem televizijskem soočenju pomerila vodji britanskih konservativcev in laburistov Boris Johnson in Jeremy Corbyn.

Najprej sta spregovorila o brexitu. Medtem ko je Corbyn dejal, da bi laburisti v primeru izvolitve dali ljudstvu še eno možnost, da odloči o izstopu iz EU, je Johnson poudaril, da ima trenutno v rokah dogovor, ki omogoča urejen izstop iz EU. Corbyn je dejal tudi, da se številne družine s težavo prebijajo iz dneva v dan, medtem pa vlada najbogatejšemu sloju prebivalstva znižuje davke. 

Soočenje je razburilo liberalne demokrate iz Škotske nacionalne stranke (SNP), ki trdijo, da bi morali imeti možnost za predstavitev svojih stališča ter da s tem onemogočajo volivcem, da bi se sami odločili. Na ­sodišče so se pritožili, ker so se pri ITV odločili le za soočenje voditeljev največjih strank.

image
Johnson je poudaril, da ima trenutno v rokah dogovor, ki omogoča urejen izstop iz EU. FOTO: Reuters


image
Corbyn je dejal, da se številne družine s težavo prebijajo iz dneva v dan, medtem pa vlada najbogatejšemu sloju prebivalstva znižuje davke. FOTO: AFP