Eden od napadalcev študiral v Veliki Britaniji

Slovensko zunanje ministrstvo po novem odsvetuje vsa nenujna potovanja na Šrilanko, število žrtev narašča. 
Fotografija: Eden od napadalcev naj bi po zadnjih informacijah študiral v Veliki Britaniji in Avstraliji. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Odpri galerijo
Eden od napadalcev naj bi po zadnjih informacijah študiral v Veliki Britaniji in Avstraliji. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Življenje na Šrilanki, ki so jo na velikonočno nedeljo pretresli siloviti teroristični napadi, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 359 ljudi, ranjenih je bilo okrog 500, se počasi vrača v ustaljene tirnice. Medtem ko pokopavajo žrtve, se je oglasil predsednik Maithripala Sirisena in zatrdil, da opozorila o potencialnih napadih niso prispela do njegovega kabineta, kar bo najbrž povzročilo še dodatna trenja med njim in premierom Ranilom Wickremesinghom.

Ta je včeraj omenil, da bi v terorizem utegnila biti vpletena Islamska država (IS), ki je sicer res prevzela odgovornost za eksplozije, a dokazov o njeni vlogi pri tem za zdaj še ni. Če se bo vpletenost IS v resnici potrdila, bo to Šrilanko postavilo na zemljevid držav, povezanih s terorizmom, kar bo za tamkajšnji turizem hud udarec. Šrilanška vlada je danes sicer vendarle priznala, da so storili pomembne napake, tako da niso preprečili terorističnih napadov. 

Strokovnjaki opozarjajo, da so bili nedeljski napadi načrtovani do podrobnosti. FOTO: Jewel Samad/AFP
Strokovnjaki opozarjajo, da so bili nedeljski napadi načrtovani do podrobnosti. FOTO: Jewel Samad/AFP


V napadih je bilo po poročanju CNN udeleženih devet napadalcev – osem moških in žena enega od njih. Eden od napadalcev je identificiran kot Abdul Lathief Jameel Mohamed, ki je študiral v Veliki Britaniji in Avstraliji. Kot so povedali britanski preiskovalci za boj proti terorizmu, je Mohamed med letom 2006 in 2007 študiral na univerzi na jugovzhodu Anglije, podiplomski študij je nadaljeval v Avstraliji, nato pa se je vrnil na Šrilanko.

Večina napadalcev naj bi bila izobražena in iz družin srednjega ali višjega razreda. Finančno so menda neodvisni, njihove družine pa finančno stabilne, je povedal šrilanški minister za obrambo Ruwan Wijewardene.

IS je objavila fotografijo, na kateri je šrilanški islamistični klerik Mohamad Zahran, poznan tudi kot Zahran Hašmi. Pred tremi leti je začel na spletu objavljati govore, v katerih je pozival k sveti vojni. Islamska država sicer še ni objavila imen samomorilskih napadalcev, ki so ubili skoraj 400 ljudi na Šrilanki, kot tudi ne njihove narodnosti. Pristojni domnevajo, da gre za lokalne prebivalce, med njimi sta menda dva brata, sinova bogataša iz Colomba, navaja Guardian

Fotografija, ki jo je objavila IS. V sredini naj bi bil Mohamad Zahran. FOTO: Ho/AFP
Fotografija, ki jo je objavila IS. V sredini naj bi bil Mohamad Zahran. FOTO: Ho/AFP


Nekaj ducatov mladih Šrilančanov je v preteklosti res odpotovalo v Sirijo in se pridružilo IS. Eden od teh je bil ubit leta 2015 med ameriškim napadom na položaje sirskih borcev. Wickremesingh je včeraj priznal, da je nekaj borcev potovalo v Sirijo in se nato vrnilo na Šrilanko. 



Strokovnjaki tudi opozarjajo, da so bili nedeljski napadi načrtovani do podrobnosti, terjali so dolge priprave, rekrutacijo samomorilskih skrajnežev in opazovanje potencialnih žrtev, zato bi jih težko izvedla lokalna teroristična celica sama. Indijske varnostne agencije so od 4. do 21. aprila šrilanškim oblastem poslale tri opozorila, da se pripravljajo napadi. 
 

Šrilanške oblasti o napadih obveščene že pred meseci


Tuje varnostne agencije so šrilanške oblasti že pred več kot štirimi meseci obvestile, da je v državi mreža nasilnih islamskih skrajnežev, ki so aktivni in najverjetneje pripravljajo teroristične napade, poroča The Guardian. Predsednik Maithripala Sirisena je danes zahteval odstop visokih uradnikov, ki uradnih opozoril niso posredovali. Kot je povedal šrilanški general Sarath Fonseka, so se skrajneži na napad pripravljali sedem ali osem mesecev.

​Premier Wickremesingh, ki z opozorili pred napadi menda prav tako ni bil seznanjen, je povedal, da je več osumljencev še na prostosti, predsednik države pa je napovedal spremembe v varnostnih silah. Ponoči je policija v povezavi z napadi aretirala še 18 ljudi, tako da so do zdaj prijeli skupno 60 osumljencev. Ker nekateri še ostajajo na prostosti in po ocenah oblasti nevarnost novih napadov še ni minila, v državi od torka veljajo izredne razmere.

Eksplozije so v nedeljo odjeknile v polnih cerkvah ob velikonočnih mašah. FOTO: Adnan Abidi/Reuters
Eksplozije so v nedeljo odjeknile v polnih cerkvah ob velikonočnih mašah. FOTO: Adnan Abidi/Reuters


MZZ odsvetuje nenujna potovanja na Šrilanko


Je pa medtem slovensko zunanje ministrstvo zaradi zaostrovanja razmer odsvetovalo vsa nenujna potovanja v to azijsko državo. Sinoči so vsem, ki bodo kljub temu odpotovali na Šrilanko, svetovali, naj bodo previdni in naj upoštevajo navodila lokalnih pristojnih služb. 

Kot so včeraj zapisali v spremenjenih napotkih po terorističnem bombnem napadu 21. aprila v cerkvah in hotelih na Šrilanki, tam poteka intenzivna varnostna preiskava, ki vključuje tudi policijsko uro v večjih mestih. Zato so moteni lokalne prometne povezave in komunikacijski sistem mobilne in fiksne telefonije, so navedli na spletni strani ministrstva.

Policisti so do zdaj prijeli skupno 60 osumljencev. FOTO: Rupak De Chowdhuri/Reuters
Policisti so do zdaj prijeli skupno 60 osumljencev. FOTO: Rupak De Chowdhuri/Reuters


»Vsem slovenskim državljanom, ki so na otoku ali se tja odpravljajo, svetujemo previdnost, dosledno upoštevanje odločitev lokalnih varnostnih organov in pridobitev ažurne informacije o razmerah na ciljni lokaciji pred potovanjem,« so poudarili. Potnikom, ki se želijo predčasno vrniti, medtem odsvetujejo, da bi na odhod čakali na letališčih. Najvarneje je izkoristiti letalsko vozovnico v predvidenem terminu, so dodali.

Vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter je že včeraj dopoldne ljudem, ki so na Šrilanki, svetoval previdnost, a doslej ministrstvo ni odsvetovalo potovanj tja. Med več kot 320 smrtnimi žrtvami napadov na krščanske cerkve in hotele na velikonočno nedeljo na Šrilanki po dosedanjih podatkih ni slovenskih turistov. Med žrtvami je bilo sicer 34 tujcev, 14 jih še vedno pogrešajo.

Preberite še:

Komentarji: