Eksplozija ob stiku lave z morjem poškodovala 23 ljudi (FOTO in VIDEO)

Turisti so si ogledovali, kako lava, ki jo bruha ognjenik Kilauea, priteče v vodo in ustvarja novo obalo. 
Fotografija: Oblasti opozarjajo na nevarnosti ogledovanja vulkanov. FOTO: Jae C. Hong/AP
Odpri galerijo
Oblasti opozarjajo na nevarnosti ogledovanja vulkanov. FOTO: Jae C. Hong/AP

Vulkani so nevarni. Kako nevarni, so na lastni koži občutili turisti. Ti so si ob havajskem otoku ogledovali tekočo lavo, ki v morju ustvarja novo obalo. Ob stiku razbeljene kamnine s hladno vodo je eksplodiralo, delno staljene skale je pognalo v zrak in ena izmed njih je zadela turistično ladjico. Poškodovanih je bilo 23 ljudi, ženska, stara malo več kot 20 let, si je zlomila stegnenico, drugi pa so dobili opekline in udarnine. 

Lastnik ladjice Shane Turpin je pojasnil, da še nikoli ni videl eksplozije, po kateri bi deževale skale. Turiste je sprva popeljal na okoli 500 metrov stran od razbeljene lave, ker ni opazil posebnosti, se je približal na okoli 250 metrov. »Ko smo zapuščali območje, je vse naokoli eksplodiralo,« je dejal in dodal, da se ni niti zavedal, kako močna je bila eksplozija, dokler ni videl posnetka.



Turisti so ogledovali »predstavo« lave, ki jo že nekaj mesecev bruha vulkan Kilauea. Na ameriškem geološkem inštitutu (USGS) so pojasnili, da različno močne eksplozije nastanejo ob stiku 2000 stopinj Celzija vroče lave z mrzlo morsko vodo. USGS meni, da lahko močnejše parne eksplozije skale poženejo tudi do 300 metrov daleč v katerokoli smer. Moč je odvisna od morskega dna in količine lave ter od tega, kako se lava hladi v vodi. 



Izbruh vulkana, ki je uničil že več kot 700 hiš na svoji poti, k sreči pa ni zahteval smrtnih žrtev, proizvaja veliko količino lave v primerjavi z nekaterimi prejšnjimi izbruhi, in sicer okoli 100 kubičnih metrov na sekundo. V izbruhu 2016/2017 so količino lave ocenjevali na vsega štiri kubične metre na sekundo. 

Oblasti so opozorile na nevarnost in priporočajo varnostno razdaljo od prizorov, ki jih ustvarjata razbeljena kamnina in voda. Poleg eksplozij se lahko sproščajo tudi nevarni plini in majhni delci stekla. A nekateri avanturisti oblasti ne poslušajo. 

Komentarji: