Eksplozija v pekarni: umrli dva gasilca in španska turistka (FOTO)

Eden od pariških svetnikov je opozoril, da je mestni plinovod v katastrofalnem stanju.
Fotografija: Umrla sta dva gasilca. FOTO: Benoit Tessier
Odpri galerijo
Umrla sta dva gasilca. FOTO: Benoit Tessier

V pekarni v središču Pariza je okoli 9. ure domnevno zaradi uhajanja plina odjeknila močna eksplozija, nato je še zagorelo. Na intervencijo je odhitelo okoli 200 gasilcev.

Po prvih podatkih so v eksploziji umrle štiri osebe, od tega dva gasilca, a se je nato izkazalo, da je nesreča zahtevala tri življenja - že omenjenih gasilcev in španske turistke, poroča BBC. Šlo naj bi za žensko, ki je bila z možem na dopustu v Parizu. Soprog je bil ranjen.

Deset oseb je huje poškodovanih, še 47 ljudi jih je utrpelo lažje poškodbe, je povedal predstavnik policije Eric Moulin. Francoski portal BFMTV navaja, da so bili gasilci, ko je eksplodiralo, na ulici zaradi prijave uhajanja plina. Ranjene so v bolnišnico vozili s helikopterjem. 

Ekplodiralo je v pekarni. FOTO: Thomas Samson/AFP
Ekplodiralo je v pekarni. FOTO: Thomas Samson/AFP


Francoski časnik Le Parisien poroča, da se je pekarna v času eksplozije ravno odpirala. Prebivalci in turisti v okoliških hotelih so se zaradi glasnega poka močno prestrašili, oblasti so zato hitro sporočile, da ni šlo za teroristični napad. Pekarna v živahnem devetem okrožju na ulici Trevise je povsem uničena, zaradi močne eksplozije so močno poškodovane sosednje stavbe in vozila, ki so bila parkirana v bližini. Med uničenimi zgradbami je tudi gledališče, navaja BFMTV.  

Policija je na twitterju zjutraj zaprosila okoliške prebivalce, naj ne hodijo na območje in da naj umaknejo vozila, da bodo intervencijska vozila čim prej na kraju dogodka. Okrog 150 oseb si je zatočišče začasno poiskalo v bližnji mestni dvorani, poroča BBC.

Ekplodiralo je v pekarni. FOTO: Thomas Samson/AFP
Ekplodiralo je v pekarni. FOTO: Thomas Samson/AFP


Na pariških ulicah je danes sicer kup policistov, saj se v mestu že deveti teden zapored odvijajo protesti rumenih jopičev.

Bližnji stanovalec je povedal, da je močna eksplozija razbila okna njegovega stanovanja in ga tako prebudila iz spanca. Stanovalci so nato tekli na ulico, je še dodal. 

»Spala sem, ko me je zbudila eksplozija,« je za AFP povedala Claire Sallavuard. »Vsa okna v stanovanju so popokala, vrata je odtrgalo s podbojev. Otroci so bili vsi iz sebe, saj niso mogli iz sobe.« Po ulicah je ležalo steklo, izložbe trgovin so močno poškodovane. 38-letni David Bangura je povedal, da je najprej videl jokajočo žensko, ki je v prvem nadstropju bližnje stavbe prosila za pomoč: »Pomagajte, pomagajte, imamo otroka.«

Ekplodiralo je v pekarni. FOTO: Thomas Samson/AFP
Ekplodiralo je v pekarni. FOTO: Thomas Samson/AFP


Razdejanje si je ogledal tudi predsednik vlade Edouard Philippe. Eksplozija je odjeknila v predelu, kjer se nahajajo številne pariške znamenitosti, kot so Opera, muzej voščenih lutk Grevin ter priljubljena ulica Rue des Martyrs.

Eden od pariških svetnikov je opozoril, da je mestni plinovod v katastrofalnem stanju. »Zastarel je in zelo slabo označen,« je povedal Alexandre Vesperini.

Komentarji: