Ekvador: Protesti povod za razglasitev izrednih razmer  

Stavke in demonstracije v Quitu potekajo v znamenju nasprotovanja odločitvi vlade o ukinitvi subvencioniranih cen goriva.

Objavljeno
04. oktober 2019 11.37
Posodobljeno
04. oktober 2019 13.20
Med včerajšnjimi protesti v glavnem mestu Ekvadorja so se soočili demonstranti in policisti. FOTO: Rodrigo Buendia/AFP
Ka. M.
Ka. M.
Zaradi organiziranih akcij, protestov, ki so sledili odločitvi ekvadorske oblasti o ukinitvi subvencioniranih cen goriva, je predsednik države Lenín Moreno razglasil izredne razmere.

Morenova vlada se je za razglasitev izrednih razmer odločila zaradi množičnih protestov, po navedbah tiskovne agencije AFP največjih v zadnjem desetletju, ki so prestolnico ohromili v četrtek. Demonstracijam, ki so jih organizirali delavci transportnega sektorja, so se pridružile tudi skupine študentov. Stavkali so vozniki mestnih in regionalnih avtobusov ter, denimo, taksisti, navaja španski časopis El País, v prestolnici Quito pa so izbruhnili spopadi med demonstranti in policisti.  

image
Demonstranti so ta teden v Quitu izrazili nasprotovanje ekonomskim in finančnim ukrepom, ki jih predvideva dogovor o posojilu med ekvadorsko oblastjo in Mednarodnim denarnim skladom. FOTO: Rodrigo Buendia/AFP


Povod za proteste je bila ukinitev subvencij za nakup goriva. Odločitev socialdemokratske vlade, ki je vodila do več kot stoodstotnega povišanja cen, je sestavni del dogovora o posojilu, ki ga je, tako AFP, Quito sklenil z Mednarodnim denarnim skladom. Za slabe gospodarske kazalnike, zaradi katerih se je bila država prisiljena zateči k Mednarodnemu denarnemu skladu, Moreno krivi svojega predhodnika, nekdanjega ekvadorskega predsednika Rafaela Correo.

Izredne razmere, ki so po mnenju vlade ključne, da država »zavaruje državljane in se izogne kaosu«, bodo veljale predvidoma 60 dni. Ukrep oblastem omogoča, da na ulice pošlje pripadnike vojske in zameji gibanje državljanov – ti za danes napovedujejo nove proteste.

image
Uvedba izrednih razmer bo ekvadorski oblasti omogočila izvajanje poostrenega nadzora. FOTO: Daniel Tapia/Reuters