Elon Musk odpušča tudi pri podjetju SpaceX

Pred podjetjem so, kot pravijo, izjemno težki izzivi. 

Objavljeno
12. januar 2019 08.43
Posodobljeno
12. januar 2019 08.43
Elon Musk FOTO: Mario Anzuoni / Reuters
Pri vesoljskem podjetju SpaceX bodo zmanjšali število zaposlenih za okoli deset odstotkov, so nekaj ur po prvi uspešni izstrelitvi rakete v letošnjem letu sporočili iz družbe. Pri več kot 6000 zaposlenih to pomeni, da bo brez dela ostalo okoli 600 zaposlenih. Pojasnili so, da so pred podjetjem »izjemno težki izzivi«.

»Da bi zagotovili storitve našim strankam in da bi razvili medplanetarno plovilo in globalno vesoljsko internetno mrežo, mora SpaceX postati vitkejša družba. Takšni razvojni projekti so pripeljali nekatere druge organizacije k bankrotu,« je po poročanju Reutersa povedal tiskovni predstavnik podjetja.

Los Angeles Times navaja vsebino elektronskega sporočila, ki so ga dobili zaposleni. Podjetje odpuščenim ponuja dvomesečno plačo in nekatere druge ugodnosti.

Junija je Elon Musk odpustil vsaj sedem ljudi na vodstvenih položajih pri projektu satelitske mreže za zagotavljanje internega, kar se je razkrilo šele novembra. Po poročanju tujih medijev so bili vzroki spori okoli časovnih rokov. Projekt Starlink podjetja SpaceX namreč tekmuje s projektom OneWeb in kanadskim Telesatom, ki želijo zagotoviti takšno storitev. Na izpraznjene položaje na izpostavi v Seattlu je nato Musk nastavil ljudi, ki so bili pred tem zaposleni na sedežu podjetja v Kaliforniji.

SpaceX je včeraj izstrelil prvo raketo Falcon 9 v letošnjem letu z desetimi sateliti Iridium.

Več odpuščanj so sicer v zadnjem obdobju zabeležili pri Muskovem avtomobilskem podjetju Tesla. Junija lani so odpustili devet odstotkov od 45.000 zaposlenih. 

​Musk ima še nekaj drugih podjetij, med temi OpenAI, Neuralink in Boring Company. Lani se je s svojimi provokacijami kar pošteno zapletal in se marsikomu tudi zameril. Zaradi zavajanja o umiku podjetja Tesla z borze je ostal brez predsedniškega mesta v tej družbi, zaradi opazk »pedofil« si je prislužil tudi tožbo britanskega potapljača.