Erdogan v Sarajevu: Mi nismo prišleki v Evropo (FOTO)

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v Sarajevu, tam pa je tudi Delov poročevalec Novica Mihajlović.
Fotografija: Erdogan je pozval Turke, ki so se izselili v Evropo, naj se ne odpovedo svoji identiteti. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Erdogan je pozval Turke, ki so se izselili v Evropo, naj se ne odpovedo svoji identiteti. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Sarajevo - Erdogan je v prestolnici BiH nastopil na shodu evropskih turških demokratov v olimpijski dvorani Zetra, kamor je pripotovalo okoli 15.000 tisoč Turkov iz vse Evrope. Shod, ki so ga zavrnili v številnih članicah EU, je predvolilno obarvan, saj imajo v Turčiji za 24. junij sklicane volitve.



»Imate človeka, ki vam ga je bog poslal, ime mu je Recep Tayyip Erdogan. Imate obvezo mu pomagati, da prevlada prava stvar. Malo je treba, da prevlada prava stvar. To so glasovi Turkov iz Evrope. Bodite ob svojem vodji, ob Turčiji, bodite na strani zmage!« je na shodu povedal Bakir Izetbegović, bošnjaški član predsedstva BiH.
 
Erdogan pa je navdušeni 15-tisočglavi množici povedal: »V trenutku, ko Evropa kot zibelka demokracije pada na izpitu demokracije, BiH dokazuje, da je prava in ne zgolj navidezna demokracija. Pokazala se je še enkrat kot bratska dežela.«


»Mi smo tisočletni Evropejci«


»Mi nismo prišleki v Evropo, temveč smo tisočletni Evropejci. Minilo je 65 let, odkar so naši prvi mladi ljudje odšli na Zahod po zaslužek, danes imamo tam že četrto generacijo ljudi, ki niso gastarbajterji, ampak so Evropejci. Z eno nogo smo čvrsto v Anatoliji, z drugo pa stojimo na širokem geografskem prostoru Evrope. Več kot šest milijonov Turkov je v Evropi, če prištejemo še ljudi turških korenin na severu Afrike, nas je več kot 20 milijonov na tem širšem območju,« je dodal.

»Ponavljam, vzemite za vsako ceno državljanstvo države, v kateri živite. Če ta država ne omogoča dvojnega državljanstva, bo Turčija našla način, da boste ohranili svoje pravice doma. Ne odrekajte se svojemu jeziku, veri in turški identiteti. Poskrbite, da bodo vaši otroci znali dobro turško, da bodo ohranili vero in identiteto. Kdor vse to izgubi, je izgubljen,« je pozval in dodal: »Prosim vas, da se aktivirate v političnih strankah držav, kjer živite, da boste vi zasedli prostor v parlamentih teh držav in ne naši sovražniki.«

​Ob tem je pozval Turke po Evropi, naj nastopijo enotno kot bratje, da vsi skupaj pridejo do položaja v Evropi, ki si ga zaslužijo.
 

Erdoganu v Sarajevu grožnje z atentatom


Pred začetkom shoda so se mediji razpisali, da je Erdogan v Sarajevu v nevarnosti. »Predsednik Turčije Recep Tayyip Erdogan, se ne boji groženj z atentatom,« je sporočil namestnik predsednika turške vlade Bekir Bozdag. Bozdagovo sporočilo na twitterju je bilo odziv na poročanje turških medijev o načrtovanem atentatu na turškega predsednika med njegovim današnjim obiskom Sarajeva.
 

Storilci naj bi bili turški državljani


Turški mediji in turška državna tiskovna agencija Anadolu virov informacij o grožnjah ne razkrivajo, atentatorji pa naj bi bili Turki iz Makedonije. Državne varnostne službe v Bosni in Hercegovini so pojasnile, da nimajo nikakršnih informacij o domnevnih varnostnih tveganjih za Erdogana.

Po poročanju agencije Anadolu, naj bi Turki, ki živijo v Skopju, turškim oblastem sporočile, da bi Erdogan utegnil biti tarča atentata, storilci pa naj bi bili turški državljani.

Privrženci Recepa Tayyipa Erdogana v Sarajevu. FOTO: Tomi Lombar
Privrženci Recepa Tayyipa Erdogana v Sarajevu. FOTO: Tomi Lombar

 

Popoldan shod evropskih turških demokratov


»Menda pride Erdogan tudi sem, poklonit se spominu na Alijo Izetbegovića. Vedno, ko je v Sarajevu pride tudi sem in tudi sicer sem radi hodijo Turki iz vse Evrope. Prejle sem govoril s Turkom iz Makedonije, ki je njegov grob obiskal sinoči ob 1.30 potem, ko je prispel v Sarajevo, « nam je povedal policist, ki varuje veliko pokopališče Kovači nad starim delom mesta, kamor naj bi danes prišel tudi Erdogan.


Recep Tayyip Erdogan je prišel na obisk v Sarajevo. FOTO: Novica Mihajlović
Recep Tayyip Erdogan je prišel na obisk v Sarajevo. FOTO: Novica Mihajlović


Veliko pokopališče Kovači nad starim delom mesta, kamor naj bi danes prišel tudi Erdogan. FOTO: Novica Mihajlović
Veliko pokopališče Kovači nad starim delom mesta, kamor naj bi danes prišel tudi Erdogan. FOTO: Novica Mihajlović

Komentarji: