Erdoganu v Sarajevu peli: sultan, sultan (FOTO)

Turški predsednik je imel predvolilni shod, ki so ga v Nemčiji in Avstriji ter na Nizozemskem prepovedali, v prestolnici BiH.
Objavljeno
20. maj 2018 19.02
Posodobljeno
20. maj 2018 19.37
Erdogan je zbrane pozval, naj varujejo svoja vero in jezik: »Če to izgubite, boste izgubili sebe«. FOTO: Tomi Lombar/Delo
T. V., STA
T. V., STA
Sarajevo – Po navedbah Unije evropskih turških demokratov, sicer organizacije Erdoganove stranke AKP v tujini, je bilo na shodu v sarajevski športni dvorani Zetra navzočih približno 10.000 Turkov, od katerih jih je v BiH približno polovica prišla iz Nemčije. Z avtobusi so prišli še iz Avstrije, Francije, Švedske, Makedonije in drugih držav.

V Sarajevu je bil tudi naš novinar Novica Mihajlović. Preberite, kaj je za shodu povedal erdogan in kaj se je še dogajalo okoli njegovega obiska v BiH:
Erdogan v Sarajevu: Mi nismo prišleki v Evropo (FOTO)


Erdogan je pred volitvami 24. junija zbrane - v turščini - pozval, naj ga na volitvah podprejo s svojimi glasovi. Glasovi Turkov v tujini imajo v Turčiji veliko težo. Na predlanskem referendumu o ustavnih spremembah je bilo med volilnimi upravičenci kar tri milijone Turkov v tujini. Ti so predstavljali pet odstotkov vseh volilnih upravičencev. Največjo skupino predstavljajo Turki v Nemčiji, ki jih je 1,4 milijona.

Zbrani v dvorani Zetra so ob mahanju s turškimi zastavami, peli pesmi in ponavljali Erdoganovo ime, manjše skupine pa so pele Erdogan, sultan. Voditelj shoda je turškega predsednika primerjal s sultanom Mehmedom II. Osvajalcem, ki je vladal od leta 1451 in med drugim osvojil Srbijo, Bosno, Krim in Albanijo.

Obisk turškega predsednika so kritizirali številni politiki v BiH in ga označili za protievropskega. Iz tega razloga so podoben shod pred tem že prepovedali v Nemčiji, Avstriji in na Nizozemskem.

Hrvaški predstavnik tričlanskega predsedstva BiH Dragan Čović, ki je za Erdoganov obisk izvedel preko medijev, je dejal, da je turški predsednik dobrodošel, a pripomnil, da je napoved tovrstnega zbiranja sprožila številne pomisleke znotraj EU.

Obisk je kritiziral tudi vodja Zveze za boljšo prihodnost Fahrudin Radončić, ki meni, da ga Erdogan izkorišča kot protest proti Zahodni Evropi. Erdogan namreč po besedah Radončića v Sarajevu nima znatnega števila volivcev.


image
Tomi Lombar/Delo/ Predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović je Erdogana označil za božjega odposlanca.


image
Tomi Lombar/Delo/ V Sarajevo so prišli Turki iz cele Evrope, večina iz Nemčije.


image
Tomi Lombar/Delo/


image
Tomi Lombar/Delo/


image
Tomi Lombar/Delo/


image
Tomi Lombar/Delo/ Za varnost shoda je skrbelo večje število bosanskih policijskih in varnostnih sil, a glavno besedo pri varnosti so imele turške varnostne službe.


image
Tomi Lombar/Delo/ V dvorani Zetra navzočih približno 10.000 Turkov.


image
Tomi Lombar/Delo/ Erdogan je potrdil, da so ga turške obveščevalne službe obvestile, da nanj v Sarajevu načrtujejo atentat.


image
Tomi Lombar/Delo/


image
Tomi Lombar/Delo/


image
Tomi Lombar/Delo/ Shod je potekal večinoma v turškem jeziku.


image
Tomi Lombar/Delo/


image
Tomi Lombar/Delo/ »Ste me pripravljeni podpreti z rekordnim številom glasov?« je navzoče vprašal Erdogan in volitve označil za odločitev o prihodnjem stoletju Turčije.


image
Tomi Lombar/Delo/


image
Tomi Lombar/Delo/ Sarajevo je najbolj zahodno evropsko mesto, v katerem so Erdogano dovolili imeti shod.


image
Tomi Lombar/Delo/