Evroposlanci zaskrbljeni zaradi romunske pravosodne reforme

Evropski parlament želi zagotoviti, da Romunija s predsedovanjem ne bo ogrozila evropskih vrednot.
Fotografija: Proti sporni pravosodni reformi so v Romuniji avgusta potekali množični protesti. FOTO: Inquam Photos/Reuters
Odpri galerijo
Proti sporni pravosodni reformi so v Romuniji avgusta potekali množični protesti. FOTO: Inquam Photos/Reuters

Evropski parlament je kritičen in zaskrbljen glede načrtovane reforme pravosodja v Romuniji. V resoluciji, ki so jo sprejeli danes v Strasbourgu, so evroposlanci zapisali, da bi reforma zmanjšala neodvisnost pravosodja in škodila boju proti korupciji.
Za resolucijo je glasovalo 473 poslancev, 151 jih je bilo proti, 40 vzdržanih.

Parlament je tudi obsodil »nasilno in nesorazmerno posredovanje« policije med množičnimi protesti v Bukarešti avgusta letos ter pozval romunske oblasti k pregledni in učinkoviti preiskavi dogodkov. Poslanci so tudi opozorili, da bi nova zakonodaja glede financiranja in delovanja nevladnih organizacij lahko ustrahovala civilno družbo.

Predvideno je, da bo Romunija s 1. januarjem 2019 prevzela polletno predsedovanje svetu EU, evropski parlament pa želi zagotoviti, da s predsedovanjem ne bo ogrozila evropskih vrednot, kot je vladavina prava.

Evropski parlament je o Romuniji razpravljal na prvem oktobrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Takrat je Romunija slišala niz svaril in pozivov, naj spoštuje evropske vrednote ter naj ne gre po poti Madžarske in Poljske. Na drugem oktobrskem plenarnem zasedanju pa so poslanci prosili romunskega predsednika Klausa Iohannisa, naj posreduje, da bi se izognili razpadu pravne države zaradi sporne pravosodne reforme.
 

Med drugim so sporna razrahljana protikorupcijska pravila


Iohannis je v ponedeljek dejal, da Romunija ni pripravljena na predsedovanje svetu EU, romunsko vlado premierke Viorice Dancila pa pozval k odstopu.

Pravosodna reforma med drugim predvideva zgodnejše upokojevanje sodnikov in državnih tožilcev. V Romuniji so v zadnjem času tudi sprejeli zakone, ki so omejili pristojnosti specializiranega urada tožilstva za boj proti korupciji (DNA) in omogočili odstavitev njegove vodje Laure Codrute Kövesi, ki je pred roko pravice v zadnjih letih privedla več pomembnih uradnikov. V začetku julija je romunski parlament omilil protikorupcijska pravila in s tem številnim poslancem omogočil, da se bodo izognili sodnim postopkom zaradi obtožb korupcije. Med njimi je tudi vodja vladajočih socialdemokratov Liviu Dragnea, ki je bil junija obsojen zaradi zlorabe položaja.

Preberite še:

Komentarji: