Evroposlanec ne sme vstopiti v evropski parlament

V parlamentu se sklicujejo na red, da se mora nekdanji katalonski predsednik vrniti v Španijo, da bi lahko nastopil evropsko funkcijo.
Fotografija: Carlesu Puigdemontu ni dovoljeno vstopiti v evropski hram demokracije.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Carlesu Puigdemontu ni dovoljeno vstopiti v evropski hram demokracije. FOTO: Reuters

Škandal se zdi (neredkim) precejšen in je po svoje pričakovan: nekdanjemu katalonskemu predsedniku Carlesu Puigdemontu in njegovemu ministru Toniju Comínu, ki sta bila v nedeljo izvoljena v evropski parlament, ni dovoljeno vstopiti v evropski hram demokracije.

Kot se je pokazalo v sredo, v stavbo ne smeta niti fizično. V parlamentu se sklicujejo na red, da se morata katalonska politika vrniti v Španijo in se tam uradno registrirati kot evroposlanca, da bi lahko nastopila evropsko funkcijo. Doma ju, kot vemo, čaka aretacija.


Domača papirologija


Najslavnejši katalonski politični ubežnik Puigdemont – ki živi že poldrugo leto v Belgiji, volivce pa je poskušal omrežiti s »katalonsko vizijo Evrope« ter s sloganom Vztrajali bomo in zmagali – je odločitev evropskega parlamenta označil za »umazano igro«, zato lahko samo upa, da ne bo tudi Evropska unija kršila temeljnih pravic, tako kot da se to dogaja v Španiji. V odgovor na prepoved je včeraj izpolnil uradno pritožbo in jo naslovil na predsednika parlamenta Antonia Tajanija in generalnega sekretarja Klausa Welleja; prav ta zadnji je menda odločil, da Puigdemont in Comín v sredo zvečer nista smela v parlament.

Kot je brati, so drugi novi evroposlanci že dobili začasne akreditacije za vstopanje vanj, ne pa tudi omenjena Katalonca. Menda bi morala, na zahtevo glavnih španskih političnih strank, papirologijo najprej urediti doma in šele zatem v Evropi. Nekdanji katalonski predsednik in minister v svoji pritožbi zahtevata pojasnilo, kateri dokument vse to narekuje. Puigdemont se je zaradi »diskriminatorne obravnave« obrnil tudi na evropsko varuhinjo človekovih pravic Emily O’Reilly.


Za zapahi


Podobno so vrata stavbe evroparlamenta zaprta za nekdanjega katalonskega podpredsednika Oriola Junquerasa. Resda se ni bati, da bi ta »samovoljno« vstopil vanj, saj je še vedno za zapahi v Madridu.
 

Preberite še:

Komentarji: