Evropska komisija Googlu naložila rekordno kazen

Android: Bruselj ameriškega giganta obtožuje zlorabe prevladujočega položaja na trgu.
Fotografija: Margrethe Vestager, evropska komisarka za konkurenco FOTO: Francois Lenoir/Reuters
Odpri galerijo
Margrethe Vestager, evropska komisarka za konkurenco FOTO: Francois Lenoir/Reuters

Bruselj – Evropska komisija je ameriškemu tehnološkemu gigantu danes naložila plačilo globe v višini 4,3 milijarde evrov zaradi kršenja protimonopolnih pravil EU v povezavi z operacijskim sistemom android. Gre za največjo protimonopolno kazen, ki so jo evropski organi za konkurenco naložili posameznemu podjetju.

Komisija Google obtožuje, da s svojimi aplikacijami, ki so v sistemu android nameščene kot privzete, uporabnike odvrača od prenosa in uporabe konkurenčnih aplikacij. Google od proizvajalcev, ki na pametnih telefonih in tablicah uporabljajo njegov operacijski sistem, kot pogoj za dostop do trgovine z aplikacijami Play Store zahteva, naj imajo premeščene Googlove aplikacije in programe, kot sta spletni iskalnik Chrome in Google Search. Poleg tega pa naj bi ameriško podjetje nekaterim večjim proizvajalcem in operaterjem plačevalo, da so na svojih napravah prednamestili izključno Google Search.

Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je danes v Bruslju dejala, da je Google sistem android uporabljal »kot sredstvo za utrditev prevladujočega položaja svojega iskalnika«, s čimer je evropske potrošnike prikrajšal za prednosti, ki ji prinaša učinkovita konkurenca. Prepričana je, da velika večina uporabnikov preprosto sprejme, kar pride z mobilno napravo, in ne pretaka konkurenčnih aplikacij.


Gigant se bo pritožil


Google z androidom popolnoma obvladuje trg pametnih telefonov in tablic, v Evropi naj bi poganjal okoli 80 odstotkov pametnih naprav. Bruselj je ameriško podjetje pozval, da mora sporno prakso dokončno odpraviti v 90 dneh ali pa mu bo naložena denarna kazen v višini do pet odstotkov povprečnega dnevnega svetovnega prometa njegove matične družbe Alphabet. V Googlu, kjer ponavljajo, da je android ustvaril večjo izbiro za vse, so že napovedali, da se bodo na kazen pritožili.



Vestagerjeva je milijardno kazen Googlu, ki bi lahko še poslabšala odnose med EU in ZDA, naložila teden dni pred obiskom predsednika komisije Jeana-Clauda Junckerja v Washingtonu. Po poročanju Reutersa je komisija izrek kazni prestavila za en teden, da bi se tako izognila morebitnemu konfliktu s Trumpom med njegovim obiskom v Evropi, kjer je EU med drugim označil za »sovražnico«.

Google z androidom popolnoma obvladuje trg pametnih telefonov in tablic. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Google z androidom popolnoma obvladuje trg pametnih telefonov in tablic. FOTO: Dado Ruvic/Reuters


Rekordna kazen ni prva, ki jo je Bruselj naložil tehnološkemu gigantu zaradi kršenja protimonopolnih pravil EU. Evropska komisija je Google junija lani oglobila za 2,42 milijarde evrov. Takrat ga je obtožila, da je zlorabil svoj prevladujoči položaj na trgu kot iskalnik, tako da je dajal nezakonito prednost drugemu Googlovemu izdelku, storitvi primerjave cen. Spletni velikan se je na sodišče EU pritožil.

Komentarji: