Evropska komisija nared za delo

Kabinet evropskega komisarja Lenarčiča bo vodil izkušeni uradnik Matjaž Malgaj.
Fotografija: Ursula von der Leyen. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ursula von der Leyen. FOTO: AFP

Nova predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je ob začetku mandata pozvala k odgovornosti za močnejšo Evropo. V nedeljo, ki je bila tudi 10. obletnica veljavnosti lizbonske pogodbe, je opravila selitev na delovno mesto.

Tudi njena komisarska ekipa je začela delo na sedežu evropske komisije v bruseljski palači Berlaymont. Prvi uradni delovni dan bo ponedeljek. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se bo v sredo prvič odpravil na misijo, v Albanijo, ki jo je prizadel katastrofalen potres.



Evropski komisarji so sicer v sklepni fazi v sestavi svojih kabinetov. Lenarčičevega bo vodil izkušeni uradnik Matjaž Malgaj, ki se že okoli 20 let ukvarja z evropskimi zadevami in je bil že vodja kabineta nekdanjega komisarja Janeza Potočnika. Zadnjih pet let je delal v evropski komisiji.

Šefi kabinetov na svojih rednih zasedanjih, ki so v bruseljskem žargonu poimenovana hebdo, pripravljajo odločitve komisarskega kolegija.  

Janeza Lenarčič. FOTO: Leon Vidic/Delo
Janeza Lenarčič. FOTO: Leon Vidic/Delo


V ožji ekipi Lenarčiča, sestavljeni iz sedmih članov, bosta še dve Slovenki. Ena od njiju je Tina Štrafela, ki je doslej delala kot govorka stalnega predstavništva pri EU in bo v kabinetu svetovalka za komunikacije.

Lenarčič bo imel po neuradnih podatkih  ob sebi še članice kabineta še Belgijko, Poljakinjo, Francoza in Nemca. V kabinetu vsakega komisarja deluje še podporno osebje.

Ključno vprašanje je, koliko Slovencev  bo v kabinetih drugih komisarjev. Po neuradnih informacijah se število utegne gibati okoli tri. Zadnjih pet let so bili Slovenci le v kabinetu komisarke Violeta Bulc. Ker je prišla v komisarsko ekipo na samem koncu njenega sestavljanja, ni bilko več manevrskega prostora za sodelovanje pri delitvi drugih položajev.

Komentarji: