Evropska ljudska stranka bo v Zagrebu sedla na sod smodnika

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes odpovedal udeležbo na kongresu vodilne evropske politične skupine prihodnji teden v Zagrebu.
Fotografija: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki si zelo prizadeva za oblikovanje nekakšne balkanske unije, ne bo odpotoval v sosednjo Hrvaško, da ne bi jezil tamkajšnjih desničarjev in tako dodatno poslabšal odnosov med narodoma. FOTO: Robert Atanasovski/AFP
Odpri galerijo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki si zelo prizadeva za oblikovanje nekakšne balkanske unije, ne bo odpotoval v sosednjo Hrvaško, da ne bi jezil tamkajšnjih desničarjev in tako dodatno poslabšal odnosov med narodoma. FOTO: Robert Atanasovski/AFP

Ljubljana – Na Balkanu, ki mu zaradi stalnih medetničnih napetosti pravijo tudi sod smodnika, se redko zgodi, da predsednik ene države izpolni najbolj vroče želje desničarjev sosednje države, s katero imata vrsto nerešenih sporov. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je ustregel hrvaškim desničarjem in odpovedal udeležbo na kongresu Evropske ljudske stranke (EPP), ki bo v Zagrebu prihodnji teden.

Vučića je na kongres EPP v hrvaški Sabor povabil predsednik največje evropske politične skupine Joseph Daul. Srbski predsednik je namreč tudi predsednik Srpske napredne stranke (SNS), ki je pridružena članica EPP, članica te skupine pa je tudi vladajoča hrvaška HDZ. 



Vučić je svojo odločitev, da se kongresa ne udeleži, gostitelju Daulu sporočil s pismom, ki ga je objavil kar srbski tabloid Blic. FOTO: Marko Djurica Reuters
Vučić je svojo odločitev, da se kongresa ne udeleži, gostitelju Daulu sporočil s pismom, ki ga je objavil kar srbski tabloid Blic. FOTO: Marko Djurica Reuters


Že vabilo Vučiću, da pride v sabor na kongres, ki bo prihodnjo sredo in četrtek, je pred tedni sprožilo pravi vihar razburjenja med hrvaškimi desničarji. Srbskemu predsedniku namreč ne morejo odpustiti, da je bil med vojnama na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini sodelavec četniškega vojvode Vojislava Šešlja, med vojno pa je na zasedenih hrvaških območjih lokalne Srbe spodbujal k uporu proti oblastem v Zagrebu.

Vučić je svojo odločitev, da se kongresa ne udeleži, gostitelju Daulu sporočil s pismom, ki ga je objavil kar srbski tabloid Blic . Kot je pojasnil, je odločitev, da ne pride v Zagreb, spodbudila medijska gonja proti njemu. »Nikakršnih stvarnih razlogov za takšno vrsto hajke ni bilo in je niti ni, razen tega, da se nekateri krogi v hrvaški družbi ne morejo privaditi na močnejšo vlogo Srbije in na dejstvo, da se Srbija gospodarsko dviguje in da politično ni več na kolenih,« je med drugim zapisal Vučić v pismu Daulu.

Poudaril je, da ga potovanj v sosednjo državo ni strah in da je tovrstnih napadov že vajen. Nedvomno bi mu potovanje v Zagreb ter zagovarjanje srbske politike v hrvaški prestolnici prineslo politične točke doma. Vendar je sklenil, da tako ponudi roko in pusti odprta vrata za izboljšanje odnosov med sosednjima narodoma ter ne vpliva na dodatno poslabšanje položaja Srbov na Hrvaškem.

Na Vučićevo odpoved se je odzval tudi predsednik hrvaškega parlamenta Gordan Jandroković, ki pravi, da je za EPP in HDZ povsem nepomembno, ali bo Vučić na kongres prišel ali ne. Spomnil je, da je Vučićeva stranka zgolj pridružena članica EPP in da Vučić tudi sicer verjetno ne bi prišel v Zagreb. Predsednik Sabora je opozoril, da se iz tehničnega po nepotrebnem ustvarja politično vprašanje, ob tem je pozval, da se vzdušje sprosti. 

Preberite še:

Komentarji: