Evropska skladišča cepiva bodo polna

Predsednica evropske komisije brani bruseljsko strategijo na področju cepljenja pred vrsto kritik.
Fotografija: Uniji je zagotovljenih dovolj cepiva za 80 odstotkov prebivalstva, je sporočila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen FOTO: Francisco Seco/Reuters
Odpri galerijo
Uniji je zagotovljenih dovolj cepiva za 80 odstotkov prebivalstva, je sporočila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen FOTO: Francisco Seco/Reuters

Bruselj – EU ima zagotovljenih dodatnih 300 milijonov odmerkov Biontech-Pfizerjevega cepiva, je sporočila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Od drugega četrtletja bo na razpolago četrtina te dodatne količine.   

Tako je za uporabo v Uniji zagotovljenih skupno že 600 milijonov odmerkov tega cepiva, ki je bilo decembra kot prvo odobreno v EU. Skupaj s 160 milijoni odmerki cepiva Moderne, odobrenega v sredo, znaša skupna količina zagotovljenih odmerkov 760 milijonov. To zadošča za cepljenja 380 milijonov Evropejcev z dvema odmerkoma. Večje dobave Biontech-Pfizerjevega cepiva bodo mogoče z začetkom delovanja tovarne v Marburgu v Nemčiji.

image_alt
Cepivo kot zaščita in zgodovinski opomin


V prihodnjih tednih in mesecih pričakuje odobritev še drugih cepiv. Po navedbah evropske agencije za zdravila bi cepivo AstraZenece lahko odobrili do konca januarja. Evropska komisija je sklenila sporazume s šestimi proizvajalci, ki naj bi skupaj zagotovili 2,3 milijarde odmerkov. »Varni bomo, ko bomo vsi v EU in našem sosedstvu imeli dostop do cepiva,« je povedala Ursula von der Leyen. Unija naj bi omogočila uspešno cepljenje v evropskih državah, ki niso v EU (denimo z Balkana), in tudi nerazvitim v drugih delih sveta.Predsednica evropske komisije je zavrnila očitke o počasnosti in neuspehu strategije cepljenja v EU. »Začetek je vedno težak,« je pojasnjevala. Nikoli tudi ni bilo predvideno, da bi bili vsi cepljeni naenkrat, je pojasnjevala. Bruselj je zamujal predvsem pri pogodbi za prvo odobreno cepivo, ki jo je sklenil šele novembra; pa tudi količina je bila majhna. 

Cepljenje v Franciji. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
Cepljenje v Franciji. FOTO: Stephane Mahe/Reuters


Ena od težav so omejene proizvodne zmogljivosti. Tako so bile Biontech-Pfizerjeve dobave zmanjšane za polovico. Tudi države članice so se morale organizirati. »Moramo hitro pospešiti cepljenje,« je povedala Nemka. Zadovoljna pa je, ker se države članice na vso moč trudijo za izvedbo cepljenja, ki je velik logistični zalogaj.  

Tudi informacije, da naj bi se Nemčija dvostransko neposredno pogovarjala za dodatne dobave Biontech-Pfizerjevega cepiva, je zavrnila. Opozorila je je pravno zavezo držav članic, da se ne bodo pogajale vzporedno in sklepale dvostranskih pogodb. »Edini okvir, v katerem se pogajamo, je skupaj kot 27 držav (članic),« je zatrdila.

Glede trditev v posameznih državah članicah, kot je Madžarska, da si bodo cepivo priskrbele same (denimo ruski Sputnik V), je ocenila, da mora vsako cepivo, ki se uporablja v EU, skozi postopek odobritve v Evropski agenciji za zdravila.

Preberite še:

Komentarji: