Evropski poslanci začenjajo na novo

Evropski parlament se bo v torek v Strasbourgu sestal na ustanovni seji.
Fotografija: Roger Federer. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters
Odpri galerijo
Roger Federer. FOTO: Andrew Couldridge/Reuters

Evropski parlament se bo v torek v Strasbourgu sestal na ustanovni seji. Sledila bodo zasedanja političnih skupin in pogovori, ki bodo zadevali tako kadrovska kot vsebinska vprašanja, že v sredo pa naj bi izvolili novega predsednika parlamenta z mandatom za dve leti in pol. Kandidate lahko predlagajo politične skupine ali najmanj pet odstotkov poslancev.

Izvoljenih bo še 14 podpredsednikov in sestavili bodo parlamentarne odbore. Izvolitev predsednika je povezana s širšim svežnjem kadrovskih vprašanj, o katerih bodo odločali na jutrišnjem izrednem vrhu EU. Evropski parlament ima 751 poslancev. Prvič v zgodovini dve največji skupini, ljudska stranka in socialisti, v njem nimata absolutne večine. Predvideno je, da bodo novega predsednika evropske komisije izvolili na prihodnjem zasedanju sredi julija. P. Ž.


Evropski parlament. FOTO: Promocijsko Gradivo
Evropski parlament. FOTO: Promocijsko Gradivo


Na najslavnejša travnata igrišča


Začenja se največji teniški turnir na svetu, Wimbledon. Prvi bo v ponedeljek na najbolj znano travnato igrišče kot branilec naslova stopil srbski as Novak Đoković, ki velja poleg Rogerja Federerja, rekorderja z osmimi naslovi, za glavnega favorita. Pri ženskah, kjer je lani zmagala Angelique Kerber, tako izrazitih favoritinj ni, najbrž se bo spet ponudila priložnost, da si nova igralka priigra mesto med nesmrtnimi.

Slovenska zasedba bo precej številčna, v posamični konkurenci bo nastopilo pet naših igralcev (dodatno še Andreja Klepač in Katarina Srebotnik med dvojicami), Aljaž Bedene, Polona Hercog, Tamara Zidanšek, Dalila Jakupović in Kaja Juvan. Zadnje tri so debitantke v glavnem wimbledonskem žrebu. Na papirju je naše najmočnejše orožje Hercogova, ki je v zadnjih mesecih precej dvignila raven igre in izboljšala rezultate, zanimivo pa bo spremljati tudi 18-letno Juvanovo, ki velja za veliki up slovenskega tenisa in ki se je v prvem poskusu uspešno prebila skozi kvalifikacije. S. V.
 

V četrtek skupščina Krke


Delničarji vodilnega slovenskega farmacevtskega podjetja bodo na skupščini v četrtek odločali o delitvi 189.467.357,33 evra bilančnega dobička, pri čemer družba predlaga delničarjem izplačilo 3,2 evra bruto dividende na delnico.

Družba bo začela dividende delničarjem izplačevati 18. julija po stanju vpisov v delniško knjigo, ki jo vodi Centralna klirinško depotna družba, na dan 17. julij. Na mesto v nadzornem svetu, ki ga je z odstopom izpraznil Hans-Helmut Fabry, delničarjem predlagajo Mojco Osolnik Videmšek, za revizorja za poslovna leta 2019, 2020 in 2021 pa revizorsko družbo Ernst & Young Revizija. Krka ima več kot 50.000 delničarjev, družba pa je letos v Ljubljani v novem objektu združila trženje in druge službe, ki so bile prej razpršene na več lokacijah. J. T.

Kreativni kamp Sajeta v Tolminu. FOTO: Blaž Močnik/Delo
Kreativni kamp Sajeta v Tolminu. FOTO: Blaž Močnik/Delo

 

Dvajset let Sajete


Od ponedeljka do nedelje bo na tradicionalnem prizorišču ob sotočju Tolminke in Soče potekala jubilejna 20. Sajeta, festival z najdaljšo kilometrino v Tolminu. »S ciljem povezovanja raznovrstnega občinstva, brez generacijskih, socialnih ali geografskih razlik, Sajeta ponuja gostoljubje in široko odprtost do drugačnosti.

Že vsa leta ustvarjamo pogoje za spodbujanje interdisciplinarnosti, inovativnosti ter novih pogledov in pristopov k umetniškemu ustvarjanju, s skrbno izbranim mednarodnim programom pa se trudimo ohranjati butičnost festivala,« opisujejo prireditelji, ki bodo v Tolminu gostili še kreativne delavnice, predavanja, debate, performanse, razstave, filmske projekcije in program za najmlajše. Žanrsko neobremenjenost in prepletenost bodo na koncertnih odrih potrjevali nemški faUSt, tolminski Jazz Punt Big Band in Rambo Amadeus. Bl. M.

Verdijeva opera Aida, ki bo otvorila 67. Ljubljana Festival, bo že v ponedeljek, 1. julija. Foto Ljubljana Festival
Verdijeva opera Aida, ki bo otvorila 67. Ljubljana Festival, bo že v ponedeljek, 1. julija. Foto Ljubljana Festival

 

Ljubljanski festival dan prej


Po veličastnem predtaktu z Verdijevim Rekviemom pod taktirko Plácida Dominga se dan prej, kot je bilo napovedovano, v ponedeljek in ne v torek zvečer, na Kongresnem trgu z opero Aida začenja 67. sezona ljubljanskega festivala. Uvodnemu spektaklu bo dal posebno noto nastop enajstih lipicancev iz Kobilarne Lipica.

Najmogočnejši tukajšnji festival s proračunom 3,2 milijona evrov bo v dveh mesecih postregel z dolgim nizom vrhunskih dogodkov: nastopom dirigenta Zubina Mehte z izraelskimi filharmoniki, koncertoma Orkestra Münchenskega radia in Zbora Bavarskega radia, prihajata Komorni orkester milanske Scale in z Verdijevo Traviato Teatro Regio iz Torina, nastopila bo znamenita plesalka flamenka María Pagés, posebnost bosta ruska muzikala Onjeginov demon ter Mojster in Margareta v izvedbi Gledališča LDM. Novaya Scena iz Sankt Peterburga ...

Lep del glasbenih dogodkov bo izveden s pomočjo Orkestra Slovenske filharmonije, ki je pred dnevi podpisal pogodbo, da bo do leta 2022 rezidenčni orkester Festivala Ljubljana. Po besedah direktorja in umetniškega vodje festivala Darka Brleka so za dogodke do zdaj prodali že več kot štiri tisoč vstopnic. I. B.

Komentarji: