Facebook namesto z globalno v lokalne libre?

Digitalne valute: Libra je naletela na velik upor regulatorjev

Frankfurt – Načrt Marka Zuckerberga o uvedbi digitalne valute libra, katere vrednost bi temeljila na košarici globalnih valut, je naletel na toliko upora, da bi se lahko zgodilo, da bo Facebook prilagodil načrte zahtevam regulatorjev. To je, če že, uvesti libro, ki bo vezana na lokalno valuto. Naši sogovorniki ne verjamejo v uspeh globalne libre, lokalna pa bi bila podvržena obstoječi regulaciji za elektronski denar.



Po tem, ko je ustanovitelj Facebooka Zuckerberg poleti napovedal, da bo prihodnje leto lansiral lastno globalno digitalno valuto libra, ki bo vezana na košarico fiat valut, je med regulatorji završalo. Ti nasprotujejo njeni uvedbi oziroma so opozorili na nevarnosti uvedbe takšne globalne digitalne valute. Prvič, Facebook ima velike težave z varovanjem zasebnosti, širjenjem lažnih novic, prodajo osebnih podatkov uporabnikov ... In drugič, ker bi globalna libra vplivala na suverenost držav in regulatorno moč centralnih bank. Centralne banke imajo pooblastila za izdajanje denarja, globalna libra pa bi lahko vplivala na učinkovito izvajanje monetarne politike.
 

Potencial le v razvijajočih se državah


Prav zato Volker Brühl, generalni direktor Centra za finančne študije Goethejeve univerze v Frankfurtu, ne vidi možnosti, da bi libra dobila dovoljenje v evrskem območju. Države ne bodo dovolile spodkopavanja monetarne politike v evrskem območju, je prepričan. Prav tako je ocenil, da libra v razvitih državah nima potenciala. »Libra bo prihodnje leto v nekaterih državah gotovo zaživela, zlasti tam, kjer bo uvedba enostavna in kjer je mogoče ustvariti dodano vrednost. To so države v razvoju. Veliko potenciala vidim v čezmejnih plačilih, ki danes stanejo tudi od 8 do 10 odstotkov nakazila. Ali pa v državah z visoko inflacijo, v katerih bi libra lahko prisilila države v valutno reformo. V Severni Ameriki ali v evrskem območju ne vidim veliko potenciala, saj bo plačevanje v realnem času kmalu standard. Za to ne potrebujemo libre,« je za Delo povedal Brühl.

Največ pomislekov imajo nekateri regulatorji o nadzoru. Združenje Libra ima sedež v Švici in prav tam je Facebook na regulatorje naslovil prošnjo za odobritev uvedbe nove valute. Takšno prošnjo bo moralo to podjetje nasloviti na regulatorje v vseh državah, v katerih bo hotelo zagnati libro, je pojasnil Brühl. A dosedanje izjave in stališča regulatorjev, tako ECB kot nacionalnih regulatorjev, dajejo slutiti, da bo Facebook moral spremeniti načrte. To je bilo očitno na nedavnem zasedanju skupine G7, na katerem so zlasti iz Francije prišle ostre izjave o prepovedi libre v EU.


 

Monetizacija novih podatkov


Iz nekaterih Zuckerbergovih izjav na zaslišanju v ameriškem kongresu in iz izjav drugih vodilnih v Facebooku v zadnjem tednu je mogoče razbrati, da je Facebook za uspešen zagon libre pripravljen precej spremeniti načrte. Tako je ocenil Teunis Brosens, glavni ekonomist za digitalne finance in regulacijo v banki ING. »Facebook je prišel do sklepa, da je regulatorni upor prevelik, in zato bodo morda najprej zagnali libro v lokalnih valutah. Zuckerberg je dejal, da libra ni denar, ampak plačilni sistem. To je bistvena razlika. Z globalno libro bi nastal nov denar, če pa bo na lokalno valuto vezana ena proti ena, za centralne banke ne bo težav. Takšna libra bi prejela licenco za e-denar in imela depozite v centralni banki ali poslovnih bankah. Dobra stvar tega je, da regulatorni sistem za e-denar že obstaja,« je za Delo pojasnil Brosens.

Takšna sprememba načrtov bi hkrati pomenila, da libra ne bi bila več tako revolucionarna oziroma ne bi imela sprva načrtovanega vpliva. Regulator bi jo obravnaval in lahko nadzoroval kot vsak drug elektronski denar. Seveda se postavlja tudi vprašanje, kaj to finančno pomeni za Facebook. Brosens je opozoril, da je tudi v takšni libri, s pristriženimi perutmi, za Facebook dovolj dodane vrednosti. Facebook bo svojo že tako ogromno zbirko podatkov o navadah potrošnikov okrepil z novo zbirko o finančnih transakcijah. Tudi te podatke bo lahko monetiziral.

Preberite še:

Komentarji: