Fajon: Današnji dosežek je začetek nove poti

Slovenska zunanja ministrica se v Slovenijo vrača »z rahlim občutkom utrujenosti« in načrti za popolnitev slovenske ekipe v New Yorku.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v New Yorku kmalu po glasovanju in čestitkah oglasila s prvo izjavo za slovenske medije. Napovedala je, da bo Slovenija v Varnostnem svetu OZN oktobra v vlogi opazovalke, naslednji korak je iskanje ustreznega kadra, domačega potenciala, s katerim bodo dopolnili zdajšnjo 13-člansko ekipo Slovenije v New Yorku. 

»Danes je velik dan za Slovenijo. Izjemno smo ponosni, hvala vsakemu za podporo. Intenzivno leto je za nami, očitno smo uspeli ne le prepričati, ampak pridobiti nove zaveznice in zaveznike,« je bila navdušena.

»153 glasov danes na glasovanju v Generalni skupščini je izjemen rezultat za Slovenijo. Ponosna sem, zavedam se velike odgovornosti, ki jo prevzema Slovenija. Sedeli bomo v Varnostnem svetu kot nestalna članica. V zadnjem letu smo se zavedli vseh izzivov, ki nas čakajo. Veselim se povratka v Slovenijo z rahlim občutkom utrujenosti, a čaka nas delo naprej.«

image_alt
Slovenija zmaguje, ko je notranje enotna

Ministrica se je z ekipo po glasovanju zadržala v dvorani Generalne skupščine, kjer je prejemala čestitke držav, ki so glasovale za Slovenijo. Kako si razlaga tako visoko podporo? Pričakovalo se je tudi več krogov glasovanja.

»Priznam, da sem res vesela danes, tudi prijetno presenečena. Čutila sem, da se je v zadnjem tednu, dveh nabirala pozitivna energija. Prejemali smo veliko podpore. Ostajali smo previdno optimistični, saj gre za tajno glasovanje. Že včeraj je bilo na sprejemu 300 in več ljudi. Govorila sem s predstavniki 150 držav, kar je izjemen, ne le psihičen, ampak tudi fizičen zalogaj.

Ne le, da smo jih prepričali, z nami so stali ob strani in nam res dali glas. Računali smo, da se bo kdo v zadnjem trenutku umaknil ali igral dvojno igro, dal obljubo še na drugo stran, a se je izkazalo nasprotno. Mislim, da lahko cela Slovenija praznuje z nami, to je velik dosežek v slovenski zunanji politiki. Z nami je sicer v zadnjem času stala vsa Slovenija.«

Kdaj se začne v New Yorku konkretnejše delo, kako bodo povečali ekipo?

»Kontakti in napovedi so se začeli že danes ob čestitkah, delo bo steklo takoj tako tu v New Yorku kot na ministrski ravni. Države že pristopajo k nam in si želijo pogovorov. Danes je bilo za nestalne članice v Varnostnem svetu izvoljenih pet držav, v kratkem smo si obljubili stike, oktobra bomo v Varnostnem svetu že v vlogi opazovalcev. Do takrat moramo imeti popolnjene ekipe.

Današnji dosežek je začetek nove poti. Trenutno je v New Yorku 13 naših ljudi, to ekipo bomo seveda popolnili. Na vladi bomo opravili pogovor, kako izkoristiti potencial v Sloveniji. Potrebovali bomo partnerje za delovanje skupaj, doma moramo zbrati ves potencial, ki ga imamo. V Varnostnem svetu želimo biti proaktiven akter.«

image_alt
Vse, kar morate vedeti o volitvah v Varnostni svet OZN

Po objavi izida ganjena do solz

Zatem je ministrica na novinarski konferenci za mednarodno javnost poudarila, da je bila po objavi izida ganjena do solz.

»Mislim, da je težko opisati občutke. Ampak ja, solze so tekle, tisti pritisk je popustil. Težko je bilo verjeti, da je lahko tak rezultat, da so vsi tisti, ki so nam obljubili podporo, ostali z nami do konca. To pove, da lahko igra Slovenija pomembno vlogo, da lahko prepriča partnerje, da smo verodostojna država, v zadnjem letu smo pridobili veliko zaupanja in stikov, kar je velika investicija in odgovornost za naprej.

V svetu, ki je globoko razdeljen, nismo sami, prevzemamo odgovornost za iskanje rešitev in to Slovenijo postavlja na svetovni oder. Na nas je, da dokažemo, da smo zanesljiva partnerica in iskreno si želim, da bomo vodili samozavestno zunanjo politiko, da bomo znali poslušati in bomo na tem, kar smo obljubili državam, trdo delali. Pripravljena sem, ekipa je pripravljena in veselim se tega dela,« je povedala.

Zahvale in obliž na rano

V izjavi za slovenske medije je poudarila še, da je hvaležna ekipi v New Yorku pod vodstvom veleposlanika Boštjana Malovrha ter ekipi v Ljubljani in državnemu sekretarju Samuelu Žbogarju, ki je s to zmago dobil obliž na rano poraza na volitvah v Varnostni svet proti Azerbajdžanu leta 2011, ko je bil na položaju zunanjega ministra. Zahvalila se je tudi vladi, predsednicama države in DZ Nataši Pirc Musar in Urški Klakočar Zupančič ter vsem veleposlanikom.

»Gre za nacionalni dosežek, na katerega je lahko danes vsa Slovenija iskreno ponosna. Mora nas povezovati, združevati v želji, da dokažemo, da smo zanesljiva partnerica in verodostojna igralka na svetovnem odru,« je dejala.

Naštela je nekaj prioritet, kot so boj proti podnebnim spremembam, varno okolje, čista voda, preprečevanje spopadov, vlaganje v razvoj, humanitarne namene, pomoč najbolj prizadetim državam in ljudem.

»Položaj v Varnostnem svetu prevzemamo, ko je svet izjemno razdeljen, ko se geopolitika močno spreminja, ko imamo lakoto, revščino, energetsko in prehrambeno krizo, konflikte. Želim si, da slovenska zunanja politika ne bo nikoli ignorantska do drugih delov sveta,« je dejala.

Tuje novinarje je sicer zanimal odnos Slovenije do Ukrajine, arabsko-izraelskega spora, reform Varnostnega sveta in druga vprašanja. Ministrica je dejala, da Slovenija reforme Varnostnega sveta podpira, pri čemer bo konsistentna in si bo prizadevala za dialog.

Preberite še:

Komentarji: