Farmacevtskemu podjetju Johnson & Johnson zaradi opioidov polmilijardna kazen

Odločitev sodišča v Oklahomi je pomembna, nanjo so pozorno čakali tožniki drugod. V Ohiu oktobra napovedujejo kar 2000 tožb, povezanih z opioidi.
Fotografija: FOTO: George Frey/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: George Frey/Reuters

Farmacevtski velikan Johnson & Johnson bo moral zaradi vpletenosti v odvisnost z opioidi v zvezni ameriški državi Oklahoma plačati 572 milijonov ameriških dolarjev, je včeraj odredilo sodišče. Odločitev sodišča označujejo za prelomno.

Po poročanju BBC gre za prvo razsodbo v seriji več tisočih tožb proti proizvajalcem opioidov, ki je pristalo na sodišču. Država Oklahoma je z drugima dvema proizvajalcema, Purdue Pharmo in Teva Pharmaceutical, sklenila poravnavo za 270 oziroma 85 milijonov dolarjev, glede podjetja Johnson & Johnson pa je moralo odločiti sodišče.


V podjetju Johnson & Johnson napovedali pritožbo


Sodnik Thad Balkman je izjavil, do so tožilci pokazali, da je Johnson & Johnson prispeval k odvisnosti s promoviranjem analgetikov, ki povzročajo visoko stopnjo odvisnosti. »To je vplivalo na zdravje in varnost tisoče prebivalcev Oklahome. Opioidna kriza zanje predstavlja neposredno nevarnost in grožnjo,« je izjavil.

Pol milijarde naj bi po izplačilu preusmerili v skrb za odvisnike z opioidi. V podjetju Johnson & Johnson so sicer takoj po objavi razsodbe napovedali pritožbo. Odločitev sodnika je pomembna, saj so nanjo pozorno čakali tožniki drugod. V Ohiu oktobra napovedujejo kar 2000 tožb, povezanih z opioidi, razen če bodo stranke dosegle poravnavo.

Po podatkih US Centers for Disease Control and Prevention (Centra ZDA za nadzor bolezni in preventivo) so bili opioidi med letoma 1999 in 2017 prisotni pri kar 400.000 primerih smrti zaradi predoziranja. Od leta 2000 je zaradi tega v Oklahomi umrlo okoli 6.000 ljudi.

Komentarji: