Favorizirana predsedniška kandidata spet razglasila zmago

Ob nizki volilni udeležbi sta zmago razglasila aktualni predsednik Gani in izvršni vodja Afganistana Abdulah.
Fotografija: TrumpZelenski
Odpri galerijo
TrumpZelenski

Zdi se, da se v Afganistanu ponavlja scenarij povolilnega razpleta izpred petih let. Kandidata, ki sta veljala za favorita sobotnih predsedniških volitev – aktualni predsednik Ašraf Gani in izvršni vodja države Abdulah Abdulah –, sta, enako kot leta 2014, razglasila volilno zmago.

Medtem ko je na današnji tiskovni konferenci Abdulah izjavil, da drugega kroga volitev ne bo, saj je zbral največ glasov, so, nasprotno, iz Ganijeva tabora sporočili, da je zmagovalec volitev dosedanji predsednik, poroča tiskovna agencija Reuters. Potem ko sta Abdulah in Gani razglasila zmago na predsedniških volitvah leta 2014, je, da bi rešili spor, Abdulah prevzel vodenje novoustanovljene funkcije izvršnega vodje Afganistana.

Volilno zmago so razglasili tudi v Ganijevem taboru. FOTO: Wakil Kohsar/AFP
Volilno zmago so razglasili tudi v Ganijevem taboru. FOTO: Wakil Kohsar/AFP


Kot smo že poročali, so sobotne predsedniške volitve ponovno spremljali nasilje in nepravilnosti pri izvedbi ter nizka volilna udeležba. Po poročanju tujih medijev je svoj glas oddala petina od nekaj manj kot deset milijonov registriranih volivcev. Prve preliminarne rezultate volitev gre sicer pričakovati 19. oktobra, uradne pa 7. novembra.

Preberite še:

Komentarji: