Festival Exit, najpomembnejša blagovna znamka Srbije

Štiridnevna glasbena zabava bo v Novi Sad do nedelje privabila več kot 200.000 obiskovalcev
Fotografija: Slikovito vojaško trdnjavo Petrovaradin na hribčku nad Donavo, v kateri je zdaj muzej, so do nedelje, ko se festival konča, poimenovali Trdnjava miru. Fotografije arhiv festivala.
Odpri galerijo
Slikovito vojaško trdnjavo Petrovaradin na hribčku nad Donavo, v kateri je zdaj muzej, so do nedelje, ko se festival konča, poimenovali Trdnjava miru. Fotografije arhiv festivala.

The Cure, znamenita angleška rock skupina, bo nocoj odprla vrata Exita, enega največjih in najodmevnejših festivalov v Evropi in svetu. Novi Sad, drugo največje mesto v Srbiji, bodo preplavili obiskovalci iz več kot 90 držav in ga spremenili v en sam utrip neštetih glasbenih src. Lani je prireditev obiskalo 200.000 ljubiteljev glasbe, letos jih pričakujejo še več.

Slikovito vojaško trdnjavo Petrovaradin na hribčku nad Donavo, v kateri je zdaj muzej, so do nedelje, ko se festival konča, poimenovali Trdnjava miru. Mir, svoboda, prijateljstvo in ljubezen so vodila, ki jih organizatorji festivala promovirajo od vsega začetka, od leta 2000, ko so prvič vabili na koncert v Novi Sad. To je bilo prvo leto po Natovem bombardiranju Srbije, s katerim se je končala skoraj desetletna vojna na Balkanu, bilo je še v času Miloševićevega režima, ki je jeseni tistega leta dokončno padel. Exit – izhod je bil odgovor na nemogoče razmere, v katerih si s plačo, izplačano zjutraj, popoldne lahko kupil le še kilogram kruha, osnovan je bil v imenu iskanja poti v demokracijo, kot odgovor na brezup mladih, ki so boljšo prihodnost iskali z glasbo. Festival v Novem Sadu je postal eden najbolj poznanih na svetu.

Letos se bo na več kot dvajsetih odrih zvrstilo več kot 1000 nastopajočih. Za začetek pa The Cure.
Letos se bo na več kot dvajsetih odrih zvrstilo več kot 1000 nastopajočih. Za začetek pa The Cure.


Dobil je že več prestižnih nagrad, ki ga uvrščajo med deset najboljših na svetu, kar dvakrat – za leti 2014 in 2017 – je dobil nagrado za najboljši festival v Evropi. Ima multižanrski karakter, kar pomeni, da je na njem mogoče slišati raznovrstno glasbo. Letos se bo na več kot dvajsetih odrih zvrstilo več kot 1000 nastopajočih. Največji lahko sprejme kar 35.000 obiskovalcev.

Poleg svetovnih zvezd, kakršne so The Cure, Carl Cox, Dimitri Vegas & Like Mike, Tom Walker, Jeff Mills, Maceo Plex, Amelie Lens, Greta Van Fleet, bodo nastopili tudi mladi, ki se šele uveljavljajo na glasbeni sceni. Na široko zastavljeni avdiciji je bilo izbranih 23 še neuveljavljenih posameznikov in glasbenih skupin. Na festivalu bodo nastopili tudi slovenski glasbeniki. Prvi dan skupini Raiven na odru Addiko Fuision in Atlas Erotica na odru Cocta Beats ter Senidah kot del Basssivity Showcase nastopa v soboto.

Exit je bil kar dvakrat izbran za najboljši festival v Evropi.
Exit je bil kar dvakrat izbran za najboljši festival v Evropi.


Prireditev skozi vse leto pripravlja 60 ljudi, v času festivala pa njihovo število naraste na 2000. Čeprav je festival naravnan izrazito neprofitabilno, ima tudi finančni učinek: neposredno prinese Srbiji okoli 15 milijonov evrov, poleg tega naj bi nastalo še za 90 milijonov evrov vzporednih učinkov mednarodne promocije Srbije, ki nastane zaradi festivala. Festival je postal turistični magnet in je ena najpomembnejših blagovnih znamk Srbije. Pridi v Srbijo – pridi na Exit.

Mladi in manj mladi bodo tako nocoj že devetnajstič zapored napolnili Novi Sad do zadnjega kotička. Internetno povpraševanje je pokazalo, da je velika večina postelj že razprodanih. A brez skrbi. Vsakdo, ki bo prišel, a si ni rezerviral prenočišča, bo kljub temu lahko prespal v kampu, ki ga tradicionalno postavijo na obrežju Donave. V Novi Sad ni treba prinesti ničesar s seboj, smo izvedeli pri organizatorjih. V kampu ob Donavi si boste lahko izposodili šotor, na voljo so tuši, prehrana in spremljevalni program, v katerem so joga, tenis, dodatna glasba.

Na štiridnevni glasbeni žurki bo marsikdo le za kratek čas zatisnil oči.

EXIT festival.
EXIT festival.

Komentarji: