Supertajfun Mangkhut dosegel Filipine

Tajfun je na poti do območja, kjer živi okoli pet milijonov ljudi, od tega kar milijon ljudi pod pragom revščine.

Objavljeno
14. september 2018 10.59
Posodobljeno
14. september 2018 21.10
Divjanje vetra in dež sta že dosegla mesto Tuguegarao v provinci Cagayan. FOTO: AP Photo
S. S., V. U.
S. S., V. U.
Medtem ko je vzhod ZDA dosegel orkan Florence, je na drugi strani planeta supertajfun Mangkhut, ki mu pripisujejo 5. stopnjo moči atlantskih orkanov, dosegel Filipine. Po poročanju tamkajšnjih meteorologov je udaril ob severovzhodni obali države. Zenkrat poročajo o divjanju nevihte in vetrov, odkrivanju streh, ruvanju dreves.

Ocenjujejo, da bi lahko na najbolj prizadetih območjih povzročil šestmetrske valove. Kot so napovedovale oblasti, je Mangkhut najprej udaril na območju glavnega otoka Luzon, kjer živi okoli pet milijonov ljudi, od tega kar milijon pod pragom revščine. Ob dveh ponoči po lokalnem času je dosegel mesto Baggao v provinci Cagayan.

image
Predstavnik vojnega letalstva ob satelitskem posnetku supertajfuna Mangkhut. FOTO: AP Photo

 

Divjanje vetrov s hitrostjo vetrov 255 kilometrov na uro


Že pred njegovim prihodom so poročali o divjanju vetrov s hitrostjo vetrov 255 kilometrov na uro. Prizadeto območje je sicer kmetijsko, s plantažami riža in koruze ter gorami, pogosto ga prizadevajo zemeljski plazovi. Na območju so zaprli šole, odpovedali lete, vojska je v pripravljenosti. Premer neurja je kar 900 kilometrov in tudi če se nekoliko upočasni, bo še vedno velika nevarnost, opozarjajo oblasti.

Neurje, ki ga lokalno imenujejo Ompong, je že prizadelo Severne Marijanske otoke in Guam. »Res nas je strah. Preveč nas je strah, da bi ostali. Že med prejšnjimi monsuni, so bile naše hiše uničene, zato želim vnuke odpeljati na varno,« je za AFP pred prihodom supertajfuna povedala Delaila Pasion.

Filipini so vedno na udaru med sezono tajfunov. Med najbolj smrtonosnimi tajfuni, ki so prizadeli državo, je bil Haiyan, ki je leta 2013 terjal več kot 7000 smrtnih žrtev.