Haiti se spominja žrtev potresa

Prebivalci Haitija obeležujejo nacionalni dan žalovanja za žrtvami uničujočega potresa, ki je karibsko državo opustošil pred natančno mesecem dni. Osrednja slovesnost bo potekala pri ruševinah nacionalne palače v prestolnici.

Objavljeno
12. februar 2010 14.11
Ma. J.
Ma. J.
Port-au-Prince - Prebivalci Haitija obeležujejo nacionalni dan žalovanja za žrtvami uničujočega potresa z močjo sedme stopnje po Richterjev lestvici, ki je karibsko državo opustošil pred natančno mesecem dni. V potresu je življenje izgubilo približno 230.000 ljudi, 300.000 je bilo ranjenih, milijon ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Maše se tako že vse od šeste ure zjutraj vrstijo po vsej državi, osrednja slovesnost pa bo potekala pri ruševinah nacionalne palače v prestolnici Port-au-prince. Poleg tega bodo oblasti Haitijce, ki v znak spoštovanja do žrtev nosijo bodisi črna bodisi bela oblačila, ob 16.53 po lokalnem času pozvale, naj pokleknejo in molijo.

Bodo Američane izpustili na prostost?


Deset Američanov, ki so jih haitske oblasti obtožile poskusa ugrabitve, potem ko so jih skupaj z avtobusom, polnim otrok, ustavili na meji z Dominikansko republiko, bodo po besedah sodnika izpustili iz pripora, medtem pa se bo preiskava primera še naprej nadaljevala.

Sodnik Bernard Saint-Vil je namreč povedal, da je govoril tako z omenjeno skupino kot s starši, ki so povedali, da so svoje otroke v varstvo baptističnim misijonarjem oddali prostovoljno, saj so bili prepričani, da bodo Američani za otroke skrbeli in jih izobrazili. »Potem ko sem poslušal družine, vidim možnost, da bi jih (misijonarje, op. a.) lahko izpustili,« je tako dejal sodnik.

Skupina desetih Američanov je v priporu v haitski prestolnici Port-au-Prince zaprta vse odkar so jih 29. januarja zaustavili pri poizkusu izstopa iz države. Prejšnji teden so jih sicer obtožili poskusa ugrabitve otrok in kriminalnega združevanja.

Haitski vladni uradniki primer vidijo tako kot preusmerjanje pozornosti s pomembnejših in bolj perečih zadev, kot tudi pomembno točko nacionalne suverenosti. Haitski premier Jean-Max Bellerive je tako izrazil obžalovanje nad dejstvom, da novinarji več pozornosti namenjajo desetim Američanom, kot pa trem milijonom Haitijcem, ki potrebujejo pomoč mednarodne skupnosti.